Stadskanaal heeft als eerste een gelijkspanningsnet


Stadskanaal heeft als eerste een gelijkspanningsnet
28-05-2014 10:54

De gemeente Stadskanaal en CityTec hebben op woensdag 21 mei een contract ondertekend voor het vervangen van de bestaande openbare verlichting in het centrum van Musselkanaal (gemeente Stadskanaal) door duurzame LED-verlichting, die wordt gevoed door een bijna 2 kilometer lang gelijkspanningsnet. Stadskanaal is hiermee de eerste gemeente in Nederland met een gelijkspanningsnet.

In totaal plaatst CityTec 44 nieuwe lichtmasten met LED-armaturen in het centrum. Twaalf hiervan hebben een ‘huid’ van zonnepanelen met bovenop een windmolentje. Door de nieuwe lichtmasten wordt het plein beter verlicht dan voorheen het geval was. Op het dak van de muziekkapel die op het plein staat komen zonnepanelen. Verder zal het centrum dynamisch verlicht en gemonitord worden zodat de verlichting naar wens kan worden aan- en uitgeschakeld en eventuele storingen snel zijn te verhelpen.

De voordelen van LED-verlichting – minder verbruik en een langere levensduur – zijn al langer bekend. Maar juist de combinatie met duurzame opwekking, gelijkspanning en intelligente besturing is uniek: hierdoor wordt de verlichting niet alleen duurzamer, maar ook slimmer. Bijvoorbeeld omdat iedere lamp apart en vanaf afstand gedimd en gecontroleerd kan worden. Zo kan de verlichting ’s nachts of in het weekend worden gedimd, maar indien nodig wel plaatselijk maximaal licht geven bijvoorbeeld bij calamiteiten. Meer voordelen voor de gebruikers van het dorpscentrum zijn dat dit gelijkspanningsnet minder storingsgevoelig is dan een gangbaar laagspanningsnet.

CityTec, onderdeel van Joulz, is gespecialiseerd in het beheer en onderhoud van openbare verlichting, verkeersregelinstallaties en andere systemen in de openbare ruimte. Daarnaast adviseert zij gemeenten, provincies en andere wegbeheerders op het gebied van verduurzaming, energiebesparing en intelligente openbare verlichting.Wethouder Roelof Plieger (links) van de gemeente Stadskanaal en Geert Meijer, directeur CityTec, bekrachtigen de overeenkomst met een handdruk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< May 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >