Voorlopige selectie kunstwerken Amsterdam Light Festival


Voorlopige selectie kunstwerken Amsterdam Light Festival
25-04-2014 16:02

Voor de derde editie van Amsterdam Light Festival heeft de jury een voorlopige selectie van 33 kunstwerken gemaakt, waarvan de technische uitvoerbaarheid de komende maanden wordt onderzocht. De kunstwerken zijn van donderdag 27 november 2014 tot en met zondag 18 januari 2015 in Amsterdam te zien.

De Call for Concepts met het thema ‘A Bright City’ leverde meer dan 260 werken uit 32 landen als inzending op. De internationale jury beoordeelde de 75 finalisten en koos hieruit 33 werken die tijdens het festival langs Water Colors de vaarroute en Illuminade de wandelroute te zien zijn. Bijna alle werken zijn special voor het festival ontworpen. De jury bestaat dit jaar uit Rogier van der Heide (artistiek directeur Amsterdam Light Festival, Chief Designer Philips Lighting), Sarah Douglas (creatief directeur Wallpaper* magazine), Jennifer Keesmaat (hoofd stadsplanner Toronto), Marloes Krijnen (directeur Foam) en Cyril Zammit (beursdirecteur Dubai Design Days).

“De kwaliteit is fenomenaal. 40 Procent van de geselecteerde kunstwerken is internationaal. Dit is een enorme prestatie, aangezien Amsterdam Light Festival een internationaal platform wil zijn voor talent in publieke kunst en lichtkunst", aldus Rogier van der Heide.

De geselecteerde werken corresponderen met het festivalthema van dit jaar: A Bright City. Amsterdam Light Festival wil met dit thema een ode brengen aan het leven in de metropool, waar cultuur, intellect, ondernemerschap, innovatie en kunst elkaar versterken. Water Colors de vaarroute zal grote, kleurrijke en monumentale werken tonen met als één van de hoogtepunten Ghost Ship, ingediend door Ioan-Mihai Baba van architecten VisualSKIN. Dit grote, flikkerende, holografische beeld van een spookschip benadrukt het belang van de Amsterdamse havens tijdens de Gouden Eeuw.

Illuminade de wandelroute vormt dit jaar een platform voor jong talent, experimenteel werk, interactie en mengvormen van kunst en digitale technologie. Hoogtepunten van Illuminade zijn 'My light is your light', een concept dat is ingediend door de Libanese kunstenaar Alaa Minawi die in de afgelopen editie van het festival meedeed met 'Beyond myself…' Dit jaar toont hij een groep menselijke standbeelden gemaakt van neonlichten, een eerbetoon aan de Syrische vluchtelingen wiens humanitaire worsteling een mondiale kwestie is geworden. Het werk herinnert ons aan wie er in een stad wonen en wie er worden gedwongen te vertrekken. Een ander geselecteerd werk is 'Waste Lights Waste World', een grote wereldbol gemaakt van tienduizend LED-lampen die gevoed worden door ‘lege’ batterijen van festivalbezoekers. Dit collaboratieve werk van Urban Waste Collective benadrukt de bruikbaarheid van afval en refereert door een enkele kleur te gebruiken aan het multiculturele karakter van Amsterdam.

Amsterdam Light Festival is het winterse lichtfestijn voor jong en oud. De historische binnenstad van Amsterdam is ruim vijftig winterdagen het sfeervolle decor voor het licht- en waterfestival. Het festival toont lichtsculpturen en projecties van hedendaagse (internationale) kunstenaars in de openbare ruimte. Het festival brengt licht gedurende de donkerste periode van het jaar en ‘verlicht’ het publiek met kleurrijke kunstwerken. Het festival vindt plaats van donderdag 27 november 2014 tot en met zondag 18 januari 2015.

www.amsterdamlightfestival.com

<< April 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >