Delta Light bouwt aan de toekomst


Delta Light bouwt aan de toekomst
28-02-2014 14:05

Delta Light onthult ambitieuze expansieplannen voor zijn bedrijfsgebouwen in Moorsele. Een aanzienlijk investeringsproject dat de internationale groei, ambities en Vlaamse origine verder in de verf zal zetten.

Delta Light is de voorbije 25 jaar uitgegroeid tot een wereldwijde speler in de architecturale verlichting, opgebouwd vanuit zijn (West-)Vlaamse roots. Die regionale verankering is essentieel voor het bedrijf, zoals het komende jaar nog zal blijken.

Delta Light begon in 1989 als een lokale speler in voornamelijk residentiële verlichting. Vandaag werkt het familiebedrijf op wereldwijd niveau samen met verschillende topmerken, lichtdesigners en architecten. Waar privéwoningen nog altijd een essentieel deel vormen van de realisaties, verzorgt Delta Light nu projecten in een brede waaier van sectoren; van retail tot hotel, kantoren, horeca, praktijkruimtes, showrooms tot musea, zorgsectoren en publieke projecten.

De evolutie die Delta Light doormaakte zorgde ervoor dat de huidige gebouwen in Moorsele niet langer volstaan om de dagelijkse operationele en creatieve activiteiten te huisvesten. “We hebben dan ook niet lang getwijfeld toen we de kans kregen om op dit terrein uit te breiden”, verklaart Peter Ameloot, Managing Director / Operations bij Delta Light. “De regionale verankering is ingebed in het DNA van onze firma. De grote meerderheid van onze medewerkers is uit deze streek afkomstig en we kunnen ook rekenen op een groot aantal lokale toeleveranciers. We zijn bovendien ook in de crisisjaren steeds blijven investeren. Het is voor ons dan ook vanzelfsprekend dat we er uitdrukkelijk voor kiezen om dit gebouw uit te breiden. Deze uitbreiding van onze gebouwen in Moorsele betekent een investering van om en bij de 20 miljoen euro."

De belangrijkste drijfveren achter dit investeringsproject zijn volgens founder Paul Ameloot de continue uitbouw van R&D, internationale groei, ambitie en de extra logistieke uitdagingen door de groeiende complexiteit van de sector. “Delta Light heeft sinds zijn oprichting de focus gelegd op inhouse design, productontwikkeling en productie. Dit creatieve proces vraagt een continue alertheid en toepassing van nieuwe technologieën. Bovendien onderscheidt Delta Light zich graag door op heel regelmatige basis uitgebreide nieuwe collecties te lanceren, wat op zijn beurt zorgt voor de uitbreiding van het R&D departement en de ontwikkelings- en testruimtes. De combinatie van deze factoren, de verdere doorbraak van LED, en de ambities van het bedrijf vergen dan ook een continue investering in innovatie en R&D, maar ook in ‘ruimte’."

In het nieuwe gebouw komt een state-of-the-art geautomatiseerd logistiek centrum, wat moet zorgen voor een nog efficiëntere product flow en betere procescontrole. Tegelijk komt een grote ruimte vrij in het bestaande deel van het gebouw, waar de R&D-afdeling, productie en het labo verder kunnen uitbreiden.

“We kunnen gerust met een trots en positief gevoel terugblikken op 25 jaar Delta Light”, besluit Jan Ameloot, Managing Director / Corporate Strategy, “maar dat betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. We willen in eigen land blijven vooruitgaan, en op de nieuwe markten dezelfde kwalitatieve reputatie opbouwen als elders in de wereld waar Delta Light regelmatig in de prijzen valt. Voor markten zoals USA, Azië, Latijns-Amerika of Rusland is het cruciaal om snel te kunnen inspringen op lokale normen en waarden. We willen ook daar een kwalitatief hoogstaande service leveren, en investeren daarom ook veel mensen, middelen en energie om dit te verwezenlijken, zowel hier in Moorsele als ter plaatse.”

Delta Ligt nam architectenbureau Govaert & Vanhoutte onder de arm om het hoofdkwartier vorm te geven, ook nu voor de uitbreiding. “Het nieuwe hoofdkantoor van Delta Light werd destijds in 2002 voorgesteld”, geeft architect Damiaan Vanhoutte aan. “Het concept van de zuivere blackbox gecombineerd met mathematische glaspartijen en het witte interieur is een trendsetter gebleken met internationale uitstraling.”

Door overname van het aangenzende terrein kwam ook de vraag tot uitbreiding. In samenspraak met de bouwheer werkten de architecten verder op het mathematische karakter, de modulering, de tijdloosheid en de abstractie van het gebouw. De terreinen zijn schaars en het idee om een automatisch magazijn hoog te bouwen bleek het meest functionele. Maar hoe combineer je een hoog volume van 26 meter met een bestaand gebouw dat rondom op één hoogte van 9,40 meter is ontworpen? Dezeuitdaging zorgde voor een boeiende oplossing.

Damiaan Vanhoutte verduidelijkt: “Het uitkragende glazen volume geeft een contrapunt tegenover de massieve zwarte massa die een grote hoeveelheid van kunstlicht herbergt en tentoonstelt. Het transparante, zwevende tegenover het grootse massieve. Het daglicht tegenover het kunstlicht. Het is een multifunctionele inspirerende ruimte voor meetings en om creatieve processen, opleidingen en workshops te laten doorgaan, op originele en impactvolle wijze. Er zal ook zicht zijn op de werking van het geautomatiseerde magazijn, waardoor elke bezoeker ziet met wat het bedrijf bezig is.”

De uitkraging zorgt voor een soort van lantaarnfunctie naar de passanten en zal - gezien zijn afmetingen van 10 meter uitkraging, 16,5 meter hoogte en 9 meter breedte - een monumentale lichtbaken zijn langs de autosnelweg A17.
“Jaarlijks komen meer dan drieduizend personen van over de hele wereld bij Delta Light hier in Moorsele opleidingen volgen”, zegt Jan Ameloot, “Dat gebeurt bij ons ‘House of Light’, dat in deze sector ondertussen is uitgegroeid tot een internationale referentie. Naast inspireren met licht, vormt het gebouw ook een sterk uithangbord en krachtig statement voor het merk Delta Light, geapprecieerd door architecten wereldwijd.”

Deze video geeft een indruk van het nieuwe gebouw: http://vimeo.com/87752534

<< February 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >