'LED breekt snel door'


'LED breekt snel door'
02-09-2013 8:17

De LED-lamp breekt verrassend snel door, zo blijkt uit de verkoopcijfers die stichting LightRec publiceert in haar jaarboek. Producenten schatten in de zomer van 2012 nog dat het jaren zou duren voordat tl-buizen vervangen zouden worden door LED. Nu blijkt dat de vervanging – met name in de openbare ruimte – veel sneller gaat dan verwacht. De verkoop van LED-verlichting steeg met 36,6 procent tot 2,6 miljoen lampen.

De stijging is volgens LightRec vooral te danken aan het de toenemende gebruik van LED-verlichting in de openbare ruimte. Gemeentes gaan versneld over op LED-verlichting om energie te besparen en energiekosten te drukken. “Steeds vaker wordt er daarbij gebruik gemaakt van een LED-lichtbron die is geïntegreerd in de armatuur: een ledinaire, die als één verlichtingselement wordt geïnstalleerd en vervangen. De verkoop van het aantal ledinaires steeg in 2012 met 45 procent naar 692 duizend stuks.”

“Een jaar geleden dachten we dat het nog tien jaar zou duren voordat tl-verlichting op enige schaal door LED-verlichting zou worden vervangen, nu denken we dat het veel sneller gaat,” aldus Jeroen Bartels, manager van LightRec. “Ook verlichting die nog niet is afgeschreven, wordt vervangen omdat de terugverdientijden door lagere energiekosten, en vooral door de lagere onderhoudskosten, worden verkort. Het is een rekensom die snel is gemaakt.”

Ook LightRec moet anticiperen op de vervroegde uitfasering van gasontladingslampen en de versnelde opkomst van LED-verlichting. Bartels: “Dit betekent dat er op termijn alleen nog LED-lampen worden verkocht, maar er nog wel jarenlang oude gasontladingslampen zullen worden ingeleverd voor recycling. Dit heeft gevolgen voor onze financiering. We nemen daarom nu al stappen om ons hierop voor te bereiden.” 

Energiezuinige verlichting, zoals gasontladingslampen, die wordt afgedankt, kan voor meer dan 90 procent worden gerecycled. Op die manier blijven schaarse grondstoffen in de keten behouden. In Nederland is Stichting LightRec opdrachtgever voor de inzameling en verwerking van energiezuinige verlichting. Uitvoeringsorganisatie Wecycle organiseert de logistiek en recycling van de lampen en armaturen.

<< September 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >