Baden in daglicht


Baden in daglicht
30-07-2013 8:10

In de gemeente Hardinxveld-Giessendam staat het zwem- en recreatiebad De Duikelaar. Dit zwembad maakt gebruik van efficiënte daglichttoetreding. Op het dak pronken namelijk vijftien koepeltjes die weldadig daglicht via een reflecterende buis het zwembad in transporteren. Dit daglichtsysteem van Solatube is uitermate geschikt vanwege de isolatiewaarden. Daarnaast kan De Duikelaar door de Solatubes voldoen aan de geldende eisen met betrekking tot daglichttoetreding in zwembaden.

Toen in 1981 het zwembad werd gebouwd, was het efficiënt gebruiken van daglicht nog niet aan de orde. Er werd slechts een kleine strook glas in de gevel gebouwd. De rest van de verlichting werd aangevuld door lange stroken met TL-verlichting. In de loop der jaren bleek dat de hoge lasten van het zwembad hoofdzakelijk zaten in de kosten voor de energie. Dat was reden genoeg om onder andere de verlichting aan te pakken.

Gebouwenbeheerder van de gemeente Hardinxveld-Giessendam Bob Proper vertelt;“Wij hebben voor het daglichtsysteem van Solatube gekozen, omdat dit qua energiebesparing en comfort de beste oplossing was. De bezoekers van het zwembad vinden dat er op lichte dagen ook nog eens een prettigere sfeer hangt dan voorheen met de TL-verlichting. Al met al kan best gesproken worden over een succes. Het verbruik van energie is lager en de bezoekers zwemmen in een aangenamer bad.”

Uit vele onderzoeken is gebleken dat daglicht gezond is voor de mens. Onder andere om deze reden is daglichttoetreding in zwembaden een vereiste net zoals; het hanteren van de juiste isolatiewaarden en het nastreven van de maximum zontoetredingsnorm.

Door de hoge isolatiewaarden van het Solatube-daglichtsysteem sluit het naadloos aan op boven genoemde eisen. Het systeem is nagenoeg luchtdicht en condenseert niet in vochtige ruimten, zoals een zwembad. Zo vindt er vrijwel geen warmteverlies plaats en kan er aan de thermische behaaglijkheid worden voldaan.
Doordat Solatube diffuus daglicht het zwembad binnen brengt kan verblinding door de zon worden voorkomen en kan er aan de maximale zontoetredingsnorm van 60% worden voldaan.

Zo geniet ook Zwembad de Duikelaar van alle voordelen van het Solatube daglichtsysteem. De beheerder van het gebouw vertelt; “Ook wij zijn tevreden met de komst van de Solatubesin het dak van het wedstrijdbad. De tubes zitten in het dak gemonteerd, zijn veilig en kunnen dus niet naar beneden vallen. Daarnaast zijn de Solatubes onderhoudsarm en gemakkelijk vanaf het dak te bereiken voor bijvoorbeeld het vervangen van onderdelen, mocht dat nodig zijn.”

<< July 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >