Studenten besparen miljoenen op straatverlichting


Studenten besparen miljoenen op straatverlichting
04-07-2013 10:15

De meest innovatieve, goedkoopste en duurzaamste straatverlichting komt in Nijmegen, althans als het aan de winnaars van de Light Challenge 2013 ligt. Het studententeam ontwikkelde speciaal voor de Van Nispenstraat samen met de bewoners energiezuinige straatverlichting. Voorwaarde is dat de bewoners de verlichting ook zien zitten.

Met de ontwikkeling van negen innovatieve concepten kan in de toekomst miljoenen aan energie en onderhoud worden bespaard op straatverlichting. De ontwikkelde concepten verbruiken ten opzichte van bestaande straatverlichting tussen 80 en 90 procent minder energie. “Dat klinkt veel gemeenten als muziek in de oren”, aldus wethouder Age Hartsuiker van de initiatiefnemende gemeente Heerenveen. “Bovendien willen mensen zich veilig voelen, maar ergeren zich in toenemende mate aan verspilling. Hoog tijd voor anders verlichten."

Studenten van MBO, HBO en universiteiten uit heel Nederland hebben zich een half jaar gestort op het vraagstuk Hoe maak je straatverlichting zuiniger en duurzamer en ook nog zo dat bewoners van de straat het mooi vinden? Deze opdracht kregen zij tijdens de Light Challenge 2013, de ontwerpwedstrijd die door tien gemeenten in Nederland werd uitgeschreven. De studenten ontwierpen innovatieve oplossingen en presenteerden hun ideeën in protypes aan bewoners en jury.
Het winnende concept is ontwikkeld voor de bewoners van de Van Nispenstraat in Nijmegen. Het team van de TU Eindhoven kreeg de beste beoordeling van de jury.

De jury roemde het team omdat het bestaande en betrouwbare technologieën in een totaal nieuwe toepassing heeft geïntegreerd. Het team heeft met grote passie en grondige professionaliteit gewerkt aan de ‘Dare’: een slim gestuurde lichtbron die de weggebruiker volgt met een prachtig nieuw design. Het besluit van de jury was unaniem.

Een eervolle vermelding was er voor het team Rotterdam vanwege hun bijzondere samenwerking met de bewoners van de Schieveenstraat.
Naast het winnende concept waren er inzendingen van studententeams uit Groningen, Assen, Hardenberg, Almelo, Nijmegen, Venray, Rotterdam, Almere en Heerenveen. De grootste uitdaging is nu de bedachte ideeën op de markt en in het straatbeeld van Nederland te krijgen.
 

<< July 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >