Lusteloos door te weinig daglicht


Lusteloos door te weinig daglicht
25-06-2013 8:30

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders is ervan overtuigd dat daglicht een positief effect heeft op onze gemoedstoestand en gezondheid. Een groot deel van deze groep ervaart ook gezondheidsklachten bij een gebrek aan daglicht.

De bovengenoemde klachten lopen uiteen van vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen tot het gebrek aan vitaliteit en het hebben van een kort lontje. Allemaal klachten die door veel mensen niet direct in verband worden gebracht met de hoeveelheid daglicht waaraan ze worden blootgesteld. Dit blijkt uit een online onderzoek geïnitieerd door Velux Nederland gehouden onder duizend Nederlanders.

Van de ondervraagde personen geeft 88 procent aan overtuigd te zijn van de directe relatie tussen je goed voelen en de hoeveelheid zonlicht waaraan je wordt blootgesteld. Voldoende daglicht zorgt er volgens hen voor dat ze zich positiever en energieker voelen, dat het goed is voor hun gezondheid en dat ze beter functioneren. Bijna de helft (43 procent) van deze respondenten geeft echter aan geregeld daglicht te missen, met name binnenshuis. Terwijl een gebrek aan daglicht hen juist chagrijnig, moe en lusteloos maakt. 52 Procent van de benaderde mensen wil dit probleem oplossen door simpelweg meer naar buiten te gaan. Want kunstlicht kan volgens twee derde van hen het gebrek aan daglicht niet compenseren.

Twee derde van de ondervraagde personen geeft aan dat zij in huis last hebben van gebrek aan zonlicht. Ruim een derde van deze groep is zelfs bereid hierom te verhuizen naar een woning waar meer daglicht binnenkomt. Echter, 42 procent van alle personen die binnenshuis een gebrek aan zonlicht ervaart, overweegt de huidige woning aan te passen. Dit kan met relatief kleine investeringen ook eenvoudig worden gerealiseerd. Een donkere rommelzolder kan met een aantal dakramen worden omgetoverd tot een lichte kamer. En op een uitbouw van een woonkamer of keuken kan door lichtkoepels of lichtstraten een zee aan licht in huis worden gehaald. Verhuizen is dan ook niet altijd nodig.

De resultaten van dit onderzoek sluiten aan bij de conclusies van tal van eerdere studies naar de relatie tussen onze gemoedstoestand en gezondheid en de hoeveelheid daglicht waar we in huis aan blootstaan. Daarom spannen steeds meer mensen zich in om het klimaat in huis te verbeteren door daglichtsystemen als een dakraam of lichtkoepel aan te brengen. Juist in een tijd waarin mensen minder snel kunnen verhuizen omdat woningen steeds minder waard worden, blijkt dit een goede investering te zijn. Zowel voor de gezondheid van de bewoners als de toekomstwaarde van de woning.

<< June 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >