Museum kiest voor Philips LED-spot


Museum kiest voor Philips LED-spot
19-05-2013 22:36

Op 24 mei a.s. opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden Het Noordbrabants Museum. Het museum in het Museumkwartier van ’s-Hertogenbosch werd geheel gerenoveerd en uitgebreid. Voor de verlichting van de honderden kunstwerken, verdeeld over ruim 5.000 vierkante meter, werd gebruikgemaakt van Philips LED-verlichting. Het betreft dezelfde LED-spot die ook in het Rijksmuseum is toegepast.

Het Noordbrabants Museum richt zich op oude en hedendaagse kunst van Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden en heeft onder andere een aantal fraaie werken van Van Gogh in bezit.

Voor museumdirecteur Charles de Mooij stond vanaf het begin van de renovatie vast dat de nieuwe verlichting energiezuinig moest zijn. De Mooij legt uit dat hij eerst een terughoudendheid had bij LED-verlichting, waarvan hij destijds in andere musea geen overtuigende voorbeelden had gezien: “Met name de lichtkleur sprak mij niet aan. Een bezoek aan ons museum moet toch een beleving zijn en dan is een goede, sprankelende aanlichting een belangrijke voorwaarde.”

Toch wist Philips hem met de dimbare LED-spot, die ook in het Rijksmuseum is gebruikt, over de streep te trekken. Een proefopstelling met het aanlichten van diverse werken uit verschillende periodes nam zijn bedenkingen bij de lichtkleur weg. “We waren allemaal direct enthousiast over de kleurechtheid van deze verlichting en de veel beter zichtbare oppervlaktestructuur gaf een extra dimensie aan het werk.”

De Mooij prijst ook de energiezuinigheid van de LED-spots: “Wat mij meteen aansprak, is de enorme energiebesparing die we met deze LED-verlichting realiseren. Daarmee kunnen we immers veel geld uitsparen en ook een bijdrage leveren aan het klimaat, vanwege de CO2-reductie.”

Nu de deuren van het museum binnenkort weer opengaan, is De Mooij een tevreden man. “Het resultaat is prachtig geworden. En dankzij de LED-verlichting komen de kunstwerken stuk voor stuk fantastisch tot hun recht.”
 

<< May 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >