NLA: 'Kunstwerken relatief veilig onder LED-verlichting'


NLA: 'Kunstwerken relatief veilig onder LED-verlichting'
10-01-2013 2:00

Het onderzoeksteam van de Universiteiten van Antwerpen en Perugia, dat de impact van licht op schilderijen onderzoekt, heeft een publicatie gedaan waarin het team vaststelt dat een specifiek geel schilderspigment sneller verkleurt onder invloed van groen en blauw licht. De onderzoekers vermelden daarnaast dat blauw licht relatief veel voorkomt in LED-verlichting. Alle verlichting heeft in theorie effect op schilderijen. De Nederlandse Licht Associatie (NLA) is van mening dat dit effect in zijn totaliteit beoordeeld dient te worden, en bekijkt en interpreteert de integrale impact van de totale hoeveelheid licht over het gehele spectrum.

Volgens de NLA dient ook de impact van andere straling van lampen, zoals infrarood en ultraviolet in de beoordeling meegenomen te worden en gekeken te worden naar de impact op alle kleuren. Er kan volgens de NLA gesteld worden dat kunstwerken, in vergelijking met traditionele halogeenverlichting, relatief veilig zijn onder LED-verlichting.

De nieuwste generatie LED-verlichting, die ook in musea wordt toegepast, kent geen ultraviolette straling, nauwelijks infrarode straling en een veel evenwichtiger verdeling van het lichtspectrum dan tot nu toe mogelijk was met traditionele verlichting. Om die reden heeft deze verlichting een uitstekende kleurweergave en een warm witte tint.

De NLA is onder de indruk van de grondigheid en gedetailleerdheid van het onderzoek van de Universiteiten van Antwerpen en Perugia. Bedrijven vanuit de NLA-achterban hebben contact opgenomen met de onderzoekers met de uitnodiging om veroudering van schilderijen samen te onderzoeken. Deze uitnodiging is door de onderzoekers aangenomen. Dit soort onderzoeken helpen bij het verder verbeteren van verlichtingsproducten en bieden een mogelijkheid om LED-verlichting voor musea samen nog veiliger te maken dan zij al is.

Het NLA noemt als voordelen van museale LED-verlichting, vergeleken met bijvoorbeeld traditionele halogeenverlichting:
• Er zit geen warmte in de bundel van het LED-licht. Dat wil zeggen dat de kunst minder bloot komt te staan aan stralingswarmte. Daardoor blijven kunstwerken beter bewaard voor de generaties na ons.
• In de schilderkunst is de rol van licht en het spelen met lichteffecten altijd van groot belang geweest. LED is een digitale technologie en zo kan de belichting en kleurweergave optimaal worden ingesteld. 
• Daarnaast kan er met behulp van slimme regelsystemen gezorgd worden dat er per schilderij de juiste hoeveelheid licht schijnt en alleen op het moment dat het nodig is. Dit voorkomt dat een schilderij onnodig of teveel verlicht wordt op momenten dat het niet nodig is.
• LED-verlichting is duurzamer en zuiniger in gebruik, wat een groot voordeel is voor musea.
• LED-verlichting gaat veel langer mee dan conventionele lampen, waardoor ze minder vaak moeten worden vervangen, hetgeen ook in de exploitatie van gebouwen in kosten scheelt.

Museumverlichting is maatwerk en daarom is het van groot belang dat musea en lichtleveranciers gezamenlijk een bij de situatie passend lichtplan maken om problemen en schade aan kunstwerken te voorkomen.
 

<< January 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >