Nieuwe wereld van lichtcomfort


Nieuwe wereld van lichtcomfort
11-10-2012 8:30

Energie-efficiëntere LED-lampen en spaarlampen kunnen vaak niet normconform gedimd of aangestuurd worden met traditionele stuurapparaten. Om een gemeenschappelijke, toekomstbestendige en storingsvrije standaard te creëren, heeft lichtfabrikant Osram de handen ineen geslagen met fabrikanten van elektrotechnische componenten Gira, Jung en Schneider Electric. Samen hebben ze Ledotron ontwikkeld, een gestandaardiseerde digitale stuurtechniek die eenvoudig en in korte tijd door een vakman geïnstalleerd kan worden.

Het dimmen van spaar- of LED-lampen kan soms problemen opleveren. Enkele onaangename effecten die zich voordoen zijn flikkeren of een onrustig dimverloop. Bovendien wordt daarbij gedeeltelijk niet voldaan aan de wettelijke eisen betreffende harmonische vervorming en radio-ontstoring. Ontoelaatbare combinaties van apparaten leiden soms zelfs tot lampdefecten.
Op de markt manifesteert zich duidelijk een tendens in de richting van de zogenaamde sfeerverlichting. Afhankelijk van de stemming, de activiteit en het tijdstip van de dag wordt een ander lichtniveau gewenst. Digitaal aanstuurbare en traploos digitaal dimbare lampen in woonruimten besparen niet alleen veel energie, maar scheppen ook een passende sfeer van welbehagen.

Dimmers kunnen in de toekomst vervangen worden door Ledotron stuurapparaten, die digitale stuurinformatie via het netsnoer doorgeven aan de aangesloten Ledotron spaar- of LED-lampen. De aanwezige bedrading wordt onveranderd verder gebruikt. De speciale Osram Ledotron lampen - vooral compact fluorescentielampen en LED-lampen - zijn met hun geïntegreerde voorschakelapparaten in staat om deze informatie te ontvangen en in functies om te zetten. Bijkomende uitbreidingen, zoals radiosturing, businterfaces of nieuwe bedieningsconcepten behoren eveneens tot de toekomstige mogelijkheden. Osram lanceerde in september 2012 Ledotron spaarlampen, vanaf januari 2013 volgen Ledotron LED-lampen.

www.osram-benelux.com

 

  

<< October 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >