Stijgende kwaliteit daglichtarchitectuur


Stijgende kwaliteit daglichtarchitectuur
19-04-2012 9:21

Ruim zestig inspirerende daglichtgebouwen hebben meegedongen naar de Daylight Award 2012, de kwaliteitsprijs voor het gebruik van daglicht in de architectuur. Donderdag 12 april nomineerde de jury de tien kanshebbers voor deze prijs, stuk voor stuk gebouwen met een bijzonder en innovatief gebruik van daglicht.

De jury was zonder uitzondering ingenomen met de hoge kwaliteit van de ingezonden projecten. Het is volgens de jury een bevestiging van de toegenomen aandacht voor en kwaliteit van daglichtgebruik in de architectuur in uiteenlopende projecten.Eén van de nominaties: de uitbreiding van het Drents Museum in Assen.

Veel projecten lieten volgens de jury een interessante relatie zien tussen de gebruiker en het daglicht, waardoor het niet eenvoudig bleek om slechts tien projecten te nomineren voor de Daylight Award 2012.Toch konden alle juryleden zich na veel discussie, vergelijken, en evalueren, vinden in de nominaties.

De Daylight Award 2012 wordt toegekend in twee categorieën: utiliteitsbouw en woningbouw. De genomineerden in de categorie utiliteitsbouw zijn (in willekeurige volgorde): 1. Uitbreiding Drents Museum (Erick van Egeraat), 2. TNT Centre (Architectenbureau Paul de Ruiter, ontwikkeld door OVG projectontwikkeling & Triodos bank), 3. Kantoor BP Raffinaderij (Group A), 4. Kaap Skil, museum van jutters en zeelui, Texel (Mecanoo architecten), 5. Gemeentehuis Bronkhorst (atelier PRO architecten).

De genomineerden in de categorie woningbouw zijn (eveneens in willekeurige volgorde): 1. Low cost housing project Fabrik Facade (cc-­‐studio), 2. Dutch Mountain (denieuwegeneratie), 3. Licht Budget (Courage architecten), 4. Woonhuis Rieteiland (Hans van Heeswijk architecten), 5. Watervilla Amsterdam (Framework Architecten in samenwerking met Studio Prototype).

De omschrijvingen en afbeeldingen van deze proejcten en alle ingediende projecten zijn te vinden op www.daylightaward.nl.

De komende weken staan in het teken van het selecteren van de twee winnaars. De genomineerde projecten worden door de juryleden bezocht, zodat de daglichtervaring ter plekke beleefd kan worden. Elk genomineerd project wordt tevens ingevoerd in de Velux Daylight Visualiser, waardoor daglichtprestaties van gebouwen gemeten kunnen worden.

De prijsuitreiking is op 22 mei 2012 op de Floriade als onderdeel van het symposium Groen Licht, dat georganiseerd wordt door het knooppunt Bouwen met Groen. Meer informatie over het symposium is te vinden op www.knooppuntbouwenmetgroen.nl.

Stichting Living Daylights promoot sinds 9 jaar een goede toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. Bij steeds meer gebouwen is nagedacht over hoe dag- en kunstlicht kunnen bijdragen aan een duurzaam en energiezuinig gebouw. Maar de rol van daglicht om te komen tot leefbaardere en ‘gezondere’ gebouwen blijft nog vaak onbelicht.

Met de Daylight Award wil Stichting Living Daylight opdrachtgevers en ontwerpers stimuleren om daglichtambities integraal in het ontwerp mee te nemen en deze tijdens het het proces vast te houden. De Daylight Award wordt elke 2 jaar (sinds 2008) uitgereikt aan projecten waarin een optimum is bereikt tussen daglichttoetreding, toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp.

Zie ook www.livingdaylights.nl

<< April 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >