Woningcorporaties geven afvalscheiding geen prioriteit


Woningcorporaties geven afvalscheiding geen prioriteit
19-03-2012 8:50

Slechts een kwart van alle woningcorporaties heeft specifiek beleid geformuleerd op afvalscheiding, blijkt uit onderzoek door Partners for Innovation in opdracht van LightRec Nederland. Bij veel corporaties worden afgedankte lampen en armaturen dan ook niet ingezameld voor recycling. Dit terwijl bij onderhoud en renovatie van corporatiewoningen jaarlijks zo’n 1 miljoen lampen vrijkomen. Voornaamste probleem is dat onderaannemers – zoals gebouwbeheerders, facilitair managers en installateurs – vaak geen duidelijke opdracht krijgen om het afval te scheiden. Bovendien vindt er nauwelijks controle plaats.

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat de woningcorporaties te weinig kennis hebben over de wettelijke verplichting om oude energiezuinige verlichting apart in te leveren voor recycling. Minder dan de helft 48 procent van alle ondervraagde corporaties is hier niet van op de hoogte. Bovendien voelen veel corporaties (17 procent) zich niet verantwoordelijk voor de afvalscheiding, omdat ze derde partijen inschakelen voor de uitvoering van het gebouwbeheer. Nog eens 17 procent geeft aan dat de inzameling van lampen en armaturen simpelweg geen prioriteit heeft binnen de organisatie. 

 

Een kwart van corporaties controleert ‘in enige mate’ of de inzameling van afval door eigen personeel of derden plaatsvindt. Bij driekwart van de corporaties vindt dus geen enkele controle plaats. Op installateurs – waar 80 procent van de lampen vrijkomt – wordt niet gelet. Slechts één corporatie gaf aan gescheiden inzameling bij deze groep te controleren. In het algemeen is er dus weinig zicht op wat er met de lampen gebeurt.

 

35 van de 52 geïnterviewde woningbouwcorporaties geven aan dat ze lampen en armaturen, deels of volledig, gescheiden inzamelen. Bij vier van deze corporaties worden echter alleen lampen ingezameld voor recycling, armaturen worden doorgaans afgegeven bij de oud-ijzerhandel. Daar bestaat geen registratieplicht, waardoor het onzeker is wat er daarna met de armaturen gebeurt.

 

De herkomst van de vrijkomende lampen verschilt: 39 procent van de lampen komt vrij door renovatie, 59 procent uit regulier onderhoud en 2 procent uit de eigen kantoren. Bij armaturen is deze verhouding totaal anders. Zeker 96 procent van de armaturen komt vrij na renovatie en slechts 4 procent uit eigen kantoor en regulier onderhoud. Armaturen worden dus vooral vervangen bij renovaties.

 

Volgens Jeroen Bartels, manager van LightRec, is dit onderzoek naar woningcorporaties exemplarisch voor veel professionele eindgebruikers waarbij lampen worden vervangen.“Ook bij scholen, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en kantoren worden veel lampen vervangen en komen veel oude lampen vrij. Toch zien we maar 35 procent daarvan terug in ons recyclesysteem. Veel lampen en armaturen worden dus ook hier niet gescheiden ingezameld en ingeleverd. We zullen ons daarom bij voorlichting in de toekomst niet alleen richten op de woningcorporaties, maar ook op andere professionele instellingen”.

 

LightRec bekijkt nu met uitvoeringsorganisatie Wecycle welke concrete maatregelen zij kunnen nemen om de inzameling bij professionele instellingen en hun onderaannemers te verbeteren. Ze zullen in ieder geval de woningcorporaties adviseren over hoe ze de gescheiden inzameling van lampen en armaturen in hun huidige beleid kunnen integreren.

 

Tijdens het onderzoek zijn 64 personen geïnterviewd, werkzaam bij 52 verschillende woningbouwcorporaties. Deze 52 corporaties hebben samen bijna 903.000 wooneenheden in beheer, ruim 38 procent van het totale aantal wooneenheden dat in Nederland door woningbouwcorporaties beheerd wordt. (Middel)grote corporaties zijn in het onderzoek relatief sterk vertegenwoordigd. Een bewuste keuze, omdat deze corporaties relatief veel meerwoningencomplexen in beheer hebben. Deze zijn van groter belang voor het onderzoek vanwege de aanwezigheid van algemene ruimtes met verlichting.

<< March 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >