Vijf jaar inzameling energiezuinige lampen


Vijf jaar inzameling energiezuinige lampen
20-09-2011 9:30

Sinds de start in 2005 van Stichting LightRec, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige lampen en armaturen, is er inmiddels ruim 10.000 ton ingezameld. In 2010 zamelde de uitvoeringsorganisatie Wecycle voor LightRec bijna 1,7 miljoen kilo aan lampen en bijna 1 miljoen kilo armaturen in. Dat komt overeen met ongeveer 6 miljoen ingezamelde tl-buizen, meer dan 6 miljoen andere lampen en bijna 400.000 armaturen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat LightRec onlangs publiceerde. Uit de cijfers blijkt eveneens dat de verkoop van spaarlampen in 2010 onverwacht afnam. De verkoop van ledverlichting stijgt echter erg snel. Steeds meer Nederlanders kiezen voor energiezuinige alternatieven voor de gloeilamp, waaronder dus ook de ledlamp.

Tussen 2005 en 2010 is er een duidelijke groeicurve waar te nemen in de totale hoeveelheid ingezamelde lampen en armaturen. Het afgelopen jaar stegen de inzamelresultaten met 20 procent(ten opzichte van 2009). Deze stijging is geheel toe te schrijven aan de inzameling van meer armaturen.

LightRec is trots op het behaalde resultaat. “Als we terugkijken op de inzamelresultaten van de afgelopen vijf jaar, zijn we letterlijk van niets naar heel veel gegaan,” aldus Jeroen Bartels, directeur van de stichting. “Maar dat betekent niet dat we nu op onze lauweren kunnen rusten. Als het aan ons ligt, zamelen we iedere lamp in die wordt afgedankt. Zover is het nu helaas nog niet, maar dat is wel ons streven. Daarbij zetten we via Wecycle zowel in op voorlichting aan consumenten, bijvoorbeeld door het verspreiden van de Jekko - de inzamelhulp voor thuis - als op voorlichting aan professionele partijen zoals installateurs en facilitair managers.”

Het aantal ingeleverde tl-buizen is iets afgenomen ten opzichte van 2009.Het uitblijven van een stijging vindt mogelijk zijn oorsprong in het uitgestelde onderhoud aan (kantoor)panden vanwege de financiële crisis, aldus LightRec. Het laatste kwartaal van 2010 laat een voorzichtig eerste herstel zien in de inzameling van deze lampen.

Toch verdwijnt er onder professionele gebruikers nog altijd een deel van deze lampen en bijbehorende armaturen in de container voor gemengd afval. Om die reden is Wecycle in opdracht van LightRec dit najaar een nieuwe campagne gestart, genaamd ‘Bakkie doen’, die gericht is op installateurs en de bouwsector. Naast de inzameling vanuit het professionele circuit spant LightRec zich in om het aantal inzamelingspunten voor consumenten te vergroten, onder meer via de detailhandel.

<< September 2011 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >