Duurzaam, duurzamer, duurzaamst


Duurzaam, duurzamer, duurzaamst
30-06-2011 10:23

InterfaceFLOR heeft naar eigen zeggen het meest duurzame product tot nu toe gelanceerd. Biosfera I is volgens de vloerenproducent de eerste tegeltapijtcollectie gemaakt van 100 procent gerecycled garen. Bij de productie is gebruik gemaakt van gerecyclede grondstoffen herwonnen uit gebruikte tapijttegels van InterfaceFLOR zelf en restproducten zoals gebruikte visnetten. Zonder afbreuk te doen aan de prestaties is er bewust voor gekozen om in dit product bovendien zo min mogelijk garen te verwerken, om op die manier de ecologische voetafdruk aanzienlijk verder te verminderen.

Sinds 2000 maakt InterfaceFLOR gebruik van levenscyclusanalyses (LCA) om de ecologische voetafdruk van de producten te beoordelen en zich te richten op het elimineren van de negatieve impact hiervan. Het gebruik van nieuw garen is voor 50 procent verantwoordelijk voor het totaal van de ecologische voetafdruk van een tapijttegel. InterfaceFLOR heeft samen met zijn garenleverancier oplossingen gezocht om het gebruik van nieuw garen te verminderen. Door het gebruik van gerecyclede materialen en de inzet van technieken om minder garen te gebruiken per tegel, is het InterfaceFLOR gelukt om nu al 40 procent van de wereldwijd gebruikte grondstoffen te laten bestaan uit gerecycled of biologisch materiaal. In 1996 was dit nog maar 0,5 procent.

De gerecyclede garen die voor Biosfera I gebruikt worden bestaan voor 30 procent uit post consumer materiaal, verkregen uit restmaterialen waaronder gebruikte visnetten en teruggenomen tapijttegels. Door middel van de inzet van de ReEntry 2.0 machine is het mogelijk om van teruggenomen tapijttegels het garen en de backing volledig te scheiden. Het herwonnen garen wordt door de garenfabrikant verwerkt tot nieuw garen en het backingmateriaal kan weer worden verwerkt tot nieuwe tapijtrug. Hiermee wordt de productiecirkel in zijn geheel gesloten. InterfaceFLOR is de eerste tapijtfabrikant in de wereld die op deze manier zijn producten volledig kan recyclen.

De Biosfera I-collectie bestaat uit drie producten; Boucle, Velours en Micro. Deze producten zijn zo ontworpen dat zo weinig mogelijk garen nodig is, zonder aan kwaliteit in te boeten. Micro is een product met het laagste aandeel garen ooit, ontwikkeld door middel van InterfaceFLOR’s microtuft technologie. Deze technologie levert een tapijttegel op met de uitstraling van een harde vloer, maar met de akoestische eigenschappen en het gevoel van zacht tapijt.

De gehele Biosfera I-collectie wordt standaard geleverd met Cool Carpet, wat betekent dat de nog aanwezige CO2-uitstoot van het product wordt gecompenseerd, gedurende de volledige levensduur van het product. Daarnaast worden bij de aankoop van Biosfera I gratis TacTiles geleverd voor de installatie. Dit is een innovatief, lijmvrij installatiesysteem dat een belangrijke bijdrage levert aan de verbetering van het binnenklimaat.

Nigel Stansfield, Senior Vice President, Product & Innovation, InterfaceFLOR Emeai: "Jaren geleden werd ons verteld dat het onmogelijk was om nylon garen, een op olie gebaseerd  materiaal, te recyclen. In onze missie naar duurzaamheid hebben we deze mythe nu eindelijk doorbroken. We hebben onze leveranciers aangemoedigd om door middel van innovatie grenzen te verleggen. Biosfera I is een van de resultaten van deze samenwerking en levert ongekende duurzame prestaties gedurende de gehele levenscyclus, van de keuze van materialen, tot en met productie, installatie en recycling. Deze nieuwe collectie is niet alleen een doorbraak voor InterfaceFLOR, maar een doorbraak voor de gehele industrie."

Giulio Bonazzi, CEO van garenleverancier Aquafil: "In 1994 lanceerde InterfaceFLOR zijn gewaagde bedrijfsfilosofie: Mission Zero, met als doel negatieve impact op het milieu te elimineren. Onze samenwerking moedigde ons aan om onze eigen duurzame reis te versnellen. In nauwe samenwerking met InterfaceFLOR hebben wij een alternatief ontwikkeld voor de standaard nylon garen: Econyl. Een product dat zo min mogelijk afval en CO2 genereert en het gebruik van water aanzienlijk reduceert. Hiermee dragen we, samen met InterfaceFLOR, bij aan het sluiten van de productiecirkel."

Biosfera I is verkrijgbaar in een neutrale kleurenreeks, heeft een architecturele vormgeving en is geschikt voor commerciële ruimtes.

InterfaceFLOR ontwerpt en produceert tapijttegels voor een inspirerende en gezonde omgeving. InterfaceFLOR heeft de milieu-impact van zijn bedrijfsprocessen sinds 1994 weten te verminderen, door een gecombineerde duurzaamheidstrategie op het gebied van efficiency, effectiviteit en innovatie. Om duurzaamheidsiniatieven in Nederland te stimuleren is InterfaceFLOR actief in verschillende koplopersgroepen, ondermeer bij Agentschap NL en de Provincie Utrecht. Daarnaast is InterfaceFLOR founding partner van De Groene Zaak en actief lid van de Dutch Green Building Council, MVO Nederland, Social Venture Network en Leaders for Nature.

 

 

 

 

 

 

<< June 2011 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >