Nieuws


05-02-2018 8:30

Unilin ontvangt als eerste vloerenfabrikant het felbegeerde EU Ecolabel voor zijn DPL-vloeren (direct pressure laminate). Dat meldt een bedrijf in een schrijven aan de pers.

"Unilins Pergo- en Quick-Step-laminaatvloeren en Pergo-parket zijn al dragers van het label Nordic Swan. Dat de laminaatvloeren van Pergo, Quick-Step en Balterio uit de standaardproductie nu ook het EU Ecolabel krijgen, toont aan dat Unilin zijn belofte nakomt om gezonde en duurzame vloeren te produceren, en betekent tegelijk een versterking van zijn marktpositie."

Het EU Ecolabel werd in 1992 ingevoerd door de Europese Commissie. Dit label voor uitmuntende milieuprestaties wordt toegekend aan producten en diensten die tijdens hun hele levenscyclus aan strenge ecologische normen voldoen: van grondstoffenwinning tot productie, verdeling en verwijdering. De criteria voor het verkrijgen van het Ecolabel worden bepaald door diverse stakeholders, waaronder ngo’s, overheden, de industrie, de academische wereld en consumentenverenigingen. Het EU Ecolabel bestaat voor een waaier aan producten en diensten, en is bedoeld als leidraad voor consumenten die informatie willen over de impact ervan op de gezondheid en het milieu.

Eind januari 2017 werd het EU Ecolabel voor vloerbedekkingen op basis van hout, kurk en bamboe herzien en werden ook laminaatvloeren erin opgenomen. "Dit vrijwillige label gaat veel verder dan de wettelijke vereisten. Zo impliceert het EU Ecolabel een streng verbod op het gebruik van bepaalde chemicaliën en past het voor andere chemische stoffen veel lagere grenswaarden toe dan in de geldende wetgeving."

Het is volgens Tino Mulle, CSO bij de vloerenafdeling van Unilin, altijd de visie van het bedrijf geweest om mooie, praktische en kwalitatief hoogstaande producten te maken op een duurzame manier. "Dat is de reden waarom we focussen op het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het tot stand brengen van een circulaire economie. Het feit dat we de eerste vloerenfabrikant zijn aan wie het herziene EU Ecolabel wordt toegekend, is een erkenning van de inspanningen die we de voorbije jaren hebben geleverd op het vlak van duurzaamheid.”


www.unilin.com 

Deel op Social Media
05-02-2018 13:30

De nieuwe openbare basisschool Brinck-Bluyssen in Uden is de duurzaamste school van Nederland en wordt verwarmd door middel van een ijskelder. Dit gebeurt volgens het omgekeerde koelkastprincipe: de warmte die vrijkomt bij het koelen van het ijs, wordt gebruikt om het schoolgebouw te verwarmen.

Ook anderszins is de school volgens betrokkenen extreem duurzaam. "Niet alleen door het benutten van slimme bouwtechnieken en installaties zoals regenwateropvang voor de toiletten, maar ook door het toepassen van heel veel natuurlijke materialen zoals de Marmoleum vloeren van Forbo Flooring", meldt men bij de genoemde vloerenfabrikant.

Het bovenstaande resulteert in een duurzaamheidsscore van 9,1 waarmee de school (die net open is) de duurzaamste school van Nederland is geworden. De maandelijkse energierekening van het gebouw dat werd ontworpen door Raffaan Architecten is om en nabij de nul euro. Hiermee zullen de bouwkosten van vier miljoen euro in zo’n tien tot twaalf jaar worden terugverdiend.

"De school heeft verder een fraai uiterlijk met veel speelruimte, een opvallende overkapping met lichtinval via het dak en trappen aan de zijkanten zodat leerlingen op meerdere plekken naar binnen kunnen." Het gebruikte Marmoleum van Forbo Flooring is CO₂neutraal + (CO₂negatief, red.). "Dat betekent dat er tijdens de levenscyclus van de duurzame vloer (van grondstof tot de eindfase van re- en upcycling) meer CO₂ wordt opgeslagen dan dat er nodig was om het Marmoleum te maken."

www.forbo.nl

 


Deel op Social Media
<< February 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >