Vloerfabrikant wil verder gaan dan klimaatakkoord


Vloerfabrikant wil verder gaan dan klimaatakkoord
24-07-2018 8:30

Forbo Flooring gaat een dezer dagen bij klimaatonderhandelaar Diederik Samson aankloppen om meer aandacht te vragen voor het gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen in de gebouwde omgeving. Alhoewel het Klimaatakkoord ook volgens Forbo een grote stap in de goede richting is, meent de vloerproducent dat er nog ruimte onbenut wordt gelaten op dit gebied.

Volgens Udo Weijkamp, Directeur Forbo in Nederland en zeer begaan met duurzaamheid, staan er hele goede zaken onder het kopje gebouwde omgeving zoals de isolatie van huizen en het halen van warmte uit de grond, maar blijft het gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen - waar Forbo bijvoorbeeld vol op heeft ingezet met haar CO2-neutrale Marmoleum dat gemaakt is van hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen - te vrijblijvend en teveel op de achtergrond. Jammer, volgens Weijkamp, want met strengere regels zouden architecten en andere huizenbouwers de mogelijkheid krijgen om eenvoudiger klimaatneutraal te bouwen.

Overigens onderschrijft Forbo - dat zichzelf verplicht heeft meer te doen dan het wettelijk voorgeschrevene op het gebied van duurzaamheid - de algemene uitgangspunten van het Klimaatakkoord volledig. Zo belooft het bedrijf haar CO2-uitstoot met minimaal 49 procent terug te dringen voor 2030. Forbo begon hier trouwens al jaren terug mee en meldde in 2016 dat het haar CO2-uitstoot met 37,7 procent had weten te reduceren ten opzichte van 2011.

Ook de eisen die het Klimaatakkoord stelt aan de industrie wil Forbo graag navolgen (of overtreffen). Op het gebied van efficiëntere processen behaalde Forbo naar eigen zeggen al veel voordeel. Door haar eigen bedrijfsproces tegen het licht te houden en veel energie te besparen in de Marmoleum droogkamers bijvoorbeeld, maar ook door een verduurzaming van de relaties met haar grondstofleveranciers, die volgens een woordvoerder werden aangespoord hun eigen bedrijfsprocessen te bekijken en verbeteren.

 

Daarnaast is Forbo inmiddels volledig overgeschakeld op groene stroom, heeft het zonnepanelen geplaats op haar nieuwe magazijnen en doet het heel veel op het gebied van het gebruik van duurzame en hernieuwbare grondstoffen. Neem bijvoorbeeld het nieuwe Marmoleum Cocoa waarin zelfs restproducten uit een andere industrie (cacao, red.) werden geupcyled.

Klimaatvoorzitter Ed Nijpels maakte onlangs de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord bekend. In het klimaatakkoord zijn afspraken opgenomen waarop Nederland de CO2-uitstoot met 49 procent terugdringt in 2030. Dit komt neer op een besparing van 48,7 megaton, oftewel 48,7 miljard kilogram minder broeikasgassen, waarbij de nadruk op CO2 ligt. Nijpels benadrukte bij de presentatie dat het akkoord alleen kans van slagen heeft als we het met zijn allen doen. Om daaraan toe te voegen: "Daarbij presenteer ik geen definitief akkoord als de 49 procent niet door de planbureaus worden gegarandeerd."

In het akkoord staat ook een hoofdstuk over de gebouwde omgeving. Woningen en gebouwen worden wijk voor wijk verduurzaamd. Dat kan bijvoorbeeld met warmtenetten, helemaal elektrisch, met warmtepompen of met duurzaam gas. Dit wordt lokaal maatwerk. De gemeentes maken daar plannen voor en doen dit in overleg met bewoners. Met een verschuiving in de energiebelasting wordt het gebruik van aardgas ontmoedigd en het gebruik van schone stroom aangemoedigd. Met een nieuw soort lening, de gebouwgebonden financiering, wordt het voor huizenbezitters eenvoudiger om ook maatregelen te nemen. Isoleren moet zo’n 25 procent goedkoper worden. De woningbouwverenigingen krijgen een rol als startmotor. Zij bezitten veel huizen waardoor de verduurzaming grootschalig kan. Dan dalen de kosten en wordt het ook aantrekkelijk voor mensen met een koopwoning.

 

Daarnaast kent het akkoord een pijler genaamd industrie. Die moet inzetten op efficiëntere processen en efficiënt gebruik van warmte. Ook vervangt schone stroom op termijn fossiele brandstof als energiebron. Daarnaast worden grondstoffen hergebruikt of vervangen door duurzame grondstoffen. Zo wordt de industrie toekomstbestendig.

 

Ondergrondse opslag van CO2 is nodig om in 2030 genoeg CO2 uit de lucht te houden. Dat is meteen een opstap om later CO2 als grondstof te kunnen hergebruiken. De industrie investeert zelf in de ombouw, maar heeft ook een bijdrage van de overheid nodig. Daarmee kan de omschakeling op gang komen zonder dat de fabrieken zich internationaal uit de markt prijzen.

 

https://www.forbo.com/flooring/nl-nl/.


Deel op Social Media<< July 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >