Transitions deel twee van Baars en Bloemhoff


Transitions deel twee van Baars en Bloemhoff
05-10-2016 10:30

Na een succesvolle eerste editie van Transitions, nodigt Baars & Bloemhoff voor Transitions II wederom zes ontwerpers uit om de materialen uit het assortiment opnieuw te verbeelden en vorm te geven. De resultaten worden tijdens Dutch Design Week (22 – 30 oktober) gepresenteerd in Broeinest op Strijp-S.

Eén van de ontwerpers die dit maal meedoet is Klaas Kuiken. "Hij heeft een kast en dressoir ontworpen waarbij hij de schoonheid van het materiaal verheft tot centraal thema. Voor Transitions II onthult hij de verborgen esthetische kwaliteiten van het materiaal Finsa Greenpanel. Het materiaal dat vaak anoniem wordt toegepast maar van binnen een zeer specifieke eigen schoonheid kent."

Studio rENs presenteert een 'modulaire blokkendoos'. Deze studio kent een grote fascinatie voor materiaal, vorm en kleur en hoe deze drie gegevens op elkaar inspelen tijdens een ontwerpproces. Voor Transitions II zijn designers Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren aan de slag gegaan met de kleur zwart. Black is vormgegeven als een grote modulaire blokkendoos waarin de kleur zwart centraal staat. De uiteindelijke objecten zijn willekeurig met elkaar te combineren zodat er beweging mogelijk is tussen materiaal en vorm.

“Black bleek een aangename verrassing. We hebben een voorselectie gemaakt uit het enorme aanbod van zwarte materialen in het assortiment van Baars & Bloemhoff en merkten dat de nuances in zwart en de bijbehorende oppervlakte structuren een heel subtiel maar prachtig contrast opleveren die je de kleur en het materiaal opnieuw doen beleven.”

Paul Heijnen's Unity Globe Light is een lamp die bestaat uit 1080 identieke modulaire units. De unit vormt een modulair bouwelement dat op eindeloos veel manieren gekoppeld kan worden. Hiermee creëert hij voor Transitions II een versie met een structuur gebaseerd op de geometrie van een dodecaëder (een ruimtelijke figuur met 12 vijfhoekige vlakken).

“Het materiaal van Baars & Bloemhoff waarvoor ik gekozen heb is Finsa Color MDF in een dikte van 3mm. Genest in een plaat MDF vallen de units zo in elkaar dat er na het laseren van de vorm vrijwel geen restafval overblijft. Aangezien de complexiteit van het ontwerp en de uren die het kost om de structuur handmatig in elkaar te zetten moet er een balans gezocht worden door de materiaalkosten zo efficiënt en laag mogelijk te houden om uiteindelijk tot een rendabel ontwerp te komen.”

www.baars-bloemhoff.nl

Deel op Social Media 

<< October 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >