Sprekende voorbeelden van 'carpet waste upcycling'


Sprekende voorbeelden van 'carpet waste upcycling'
16-01-2013 16:03

Designer stefan schöning maakte op 14 januari, tijdens de vakbeurs voor vloerbedekking Domotex Hannover, de top-3 bekend van de ontwerpwedstrijd ‘AWareness AWard’, een organisatie van AW, Europees producent van kamerbreed tapijt.

Deze prijs beloont creatief hergebruik van oude tapijtstalen en -resten in nieuwe innovatieve producten. De wedstrijd richt zich op studenten van het hoger onderwijs van design-, mode- en textielopleidingen. Nieuw voor deze editie is het Europees karakter. Daar waar de vorige edities beperkt bleven tot hoofdzakelijk Belgische ontwerphogescholen, deden nu ook hogescholen uit andere Europese landen mee waaronder The Group for International Design Education (GIDE), een scholengemeenschap met hogescholen in Dundee (Verenigd Koninkrijk), Leeds (Verenigd Koninkrijk), Ljubljana (Slovenië), Magdeburg (Duitsland), Milaan (Italië) en Mechelen (België).

Via de ‘AWareness AWard’ gaat AW op zoek naar een tweede leven voor oude tapijtstalen en 'post production waste', dat tot nu toe gedoemd was om te worden gestort of verbrand. De opdracht van de wedstrijd bestaat erin om met behulp van afgedankte tapijtstalen of de productieresten (post-industrial waste) van kamerbreed tapijt opnieuw een waardevol en origineel product, een meubel, een kledingstuk of een accessoire te ontwerpen om aldus de afvalberg te helpen reduceren. In deze context wordt ook gesproken van ‘upcycling’, het opwaarderen van een materiaal door het te gaan hergebruiken in een nieuw waardevol product. AW stelt afgedankt stalenmateriaal en tapijtresten ter beschikking van de deelnemende scholen. In totaal werden 101 unieke werken ingediend.

De beoordeling van de inzendingen gebeurde door een jury van experts, onder leiding van juryvoorzitter Stefan Schöning. De winnende ontwerpen werden gekozen op basis van verschillende criteria: originaliteit, functionaliteit, duurzaamheid, eenvoud, realiseerbaarheid en het aandeel van tapijtafval in het ontworpen product. Uiteindelijk werden drie ontwerpen beloond met een geldprijs.

De hoofdprijs ging naar LINK van Lore De Groote van Thomas More University College Mechelen, Technologie & Design Departement, Interieurdesign. LINK is een vloervriendelijke stoelverbinding. Juryvoorzitter Stefan Schöning licht toe: “De jury was gecharmeerd door dit eenvoudig, maar origineel idee. Link biedt een heel slimme oplossing voor een welbekend probleem: geluidsdemping, anti-krasbescherming en een rechte oplijning van een set stoelen. Het resultaat is een perfecte stoelenschikking. Verschillende lagen tapijtafval werden omgetoverd tot een creatief ontwerp; dat is de schoonheid achter dit idee.”

De tweede plaats was ex aequo voor Little Knot van Kristine Boele & Kevin van den Berg van Thomas More University College Mechelen, Technologie & Design Departement, Postgraduaat Meubelontwerp en CIL van Arina Fix van Hochschule Magdeburg Stendal / University of Applied Science, Institute of Industrial Design (Duitsland).
Little Knot is een stoel. De motivatie van de jury luidt als volgt: “Bij Little Knot was het de gebruikte techniek die de aandacht trok. Door het tapijt op te delen, kwam men terug uit bij de basis: het garen. Door dit op te rollen en vervolgens op te vullen met tapijtafval, is men gekomen tot een onverwacht ontwerp: een stoel. Een speciaal detail symboliseert het ontwerpproces: een stukje draad dat uit de stoel hangt.”

Over CIL zegt de jury: “CIL is meer dan een stoel. Deze stoel kan door een simpele handeling - namelijk door het omvouwen van een stuk tapijt - omgetoverd worden tot een gemakkelijke zetel. In een handomdraai kan op die manier van een eenvoudige stoel een warm en comfortabel zitobject worden gemaakt.”

De derde prijs was voor Armor van Aaron Orye van KHLim Genk, MAD-Faculteit, productontwerp. Armor is een veiligheidsvest.
Juryvoorzitter Schöning verduidelijkt: “Armor heeft de jury verrast. Dit vest voelt aan de voorzijde zacht aan en hard aan de achterzijde. Perfect voor een veiligheidsvest dus. Dit ontwerp is het bewijs dat men vrijwel alles kan maken met tapijt. Het komt er juist op aan om de verbeelding de vrije loop te laten.”  

Wegens het succes van de AWareness Award, zowel op nationaal als Europees vlak, is het de bedoeling om de wedstrijd jaarlijks te blijven voortzetten en mogelijk verder uit te breiden op internationaal niveau.
Erik Deporte, gedelegeerd bestuurder van AW: “De AWareness AWard past binnen onze filosofie van eco-creativiteit en ‘upcycling’, het maken van een nieuw waardevol object op basis van restmateriaal van tapijt. Wij zijn dan ook enorm verheugd dat wij jaar na jaar een groot aantal kwalitatieve ontwerpen mogen ontvangen, die aantonen dat met tapijtresten en -afval perfect nieuwe creatieve oplossingen kunnen worden gerealiseerd. Dit opent talloze perspectieven voor de toekomst.”
 

<< January 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >