Nieuws


23-03-2020 8:30

Op dit moment werken we bijna allemaal gedwongen thuis. Wat betekent dit voor het ergonomische aspect van onze werkplek? Als we op de via internet gedeelde foto's van thuiswerkplekken mogen afgaan, is ergonomie plotseling even niet zo belangrijk meer.

De huidige 'bureaustoel' van ondergetekende.

Full disclosure: Ik schrijf dit artikel, zitten op een oude eetkamerstoel - ergens uit de jaren 60, gok ik - die is voorzien van drie kussen: twee als zittingverhoger, en één als lendesteun. Ideaal? Mwah. Voor iemand die jarenlang heeft bericht over het grote belang van ergonomische bureaustoelen - en die op zijn redactiekantoor gewend is te werken op een van dé klassiekers op dit gebied - is het een beetje behelpen.

Thuiswerkplek van een Vitra-medewerker.

Een korte speurtocht op internet leert echter dat ik bepaald niet de enige ben die gebruik maakt van een stoel van betrekkelijk laag ergonomisch allooi. Neem de favoriete thuiswerkplekken van Vitra-medewerkers, die in een schrijven aan de relaties van het designmerk gedeeld worden. De werkplekken zijn zonder uitzondering voorzien van mooie stoelen. Maar je kunt je wel afvragen of deze 'ideale' Vitra-modellen geschikt zijn voor intensief en langdurig kantoorwerk. 

Voorbeelden van 'ideale stoel' van Vitra-medewerkers.

De Inside Information-redactie en Vitra zijn niet de enige bedrijven waarvan medewerkers momenteel zitten op een niet-ergonomisch stoelmodel. Van de ondertussen vele duizenden foto's van thuiswerkplekken die gevonden kunnen worden op internet is slechts een kleine minderheid voorzien van een traditionele bureaustoel waarvan je zou kunnen veronderstellen dat deze voldoet aan de geldende normen op dit gebied.

Willekeurig voorbeeld van een via twitter gedeelde foto van een thuiswerkplek.

Moet het anders? Volgens projectinrichters wel. Want zittend op mijn oude eetkamerstoel krijg ik heel wat mailtjes binnen van bedrijven die allemaal benadrukken dat ook in de thuiswerksituatie een ergonomische werkplek van groot belang is. Neem SKO uit Oldenzaal. "Om de komende periode het thuiswerken zo vitaal mogelijk door te komen bieden we vanuit onze divisie Projectinrichting een ergonomische werkplek aan", meldt het bedrijf. Zoals onderstaande afbeelding toont, maakt een verstelbare 'ergonomische' bureaustoel deel uit van deze werkplek.

De juiste thuiswerkplek volgens SKO.

Ik denk dat SKO - en de vele andere bedrijven die soortgelijke boodschappen delen met hun relaties - gelijk hebben. En ik hoop ook dat zij gelijk hebben. Niet alleen omdat de aanschaf van ergonomische stoelen voor thuis onze sector mooie business kan opleveren in deze moeilijke tijden. Maar vooral ook omdat, wanneer de huidige thuiswerkperiode op slechte stoelen géén tombola aan klachten oplevert, we onszelf de vraag moeten stellen of we het belang van de ergonomische stoel de laatste jaren met z'n allen niet een beetje overdreven hebben. Mijn 'gut-feeling': nee, dat hebben we niet. Aandacht voor de juiste houding op een goede stoel lijkt me ook in corona-tijden van groot belang.


Deel op Social Media


23-03-2020 8:30

U herinnert het zich vast nog: de commotie rond de circulaire aanbesteding kantoormeubilair van een paar jaar geleden. Maar sinds de storm is gaan liggen is het werk verdergegaan. Rijkswaterstaat publiceerde onlangs een door PHI Factory opgesteld rapport over de geleerde lessen.
 

Rijkswaterstaat besteedde in 2016-2017 een nieuw raamcontract aan voor ‘circulair kantoormeubilair’ bij de rijksoverheid. Dit raamcontract, met een potentiële omvang van 200 miljoen euro, is de grootste circulaire inkoopopdracht die tot nog toe in Nederland is aanbesteed. "Niet alleen qua financiële omvang, maar ook qua circulair ambitieniveau is het project bijzonder en leerzaam voor andere overheden", aldus een woordvoerder van PHI Factory. "Het is dan ook van belang voor de ontwikkeling van circulair inkopen om dit bijzonder leerzame traject in kaart te brengen en zo de opgedane kennis te verspreiden."

"In eerste instantie vond er een inventarisatie van de beschikbare documenten plaats", aldus een woordvoerder van PHI Factory over de gevolgde methode. "Dit ging om documenten zoals de aanbestedingsstukken, reeds opgestelde factsheets en evaluatiestukken. Deze informatie werd geanalyseerd en samengevoegd." Op basis van deze opzet vond er overleg plaats met RWS wat betreft de opgehaalde informatie en gaf PHI een overzicht van de nog missende informatie. "Van daaruit werd binnen RWS de juiste informatie bij de juiste personen opgehaald. Juist deze informatie is waardevol voor dit rapport om inzicht te krijgen in het proces, de obstakels en hoe hiermee is omgegaan."

Het resultaat van deze werkwijze is volgens de woordvoerder een helder en toegankelijk rapport dat de geleerde lessen uit de aanbesteding circulaire kantoormeubilair van Rijkswaterstaat beschrijft. "Dit rapport geeft andere aanbestedende diensten waardevolle inzichten en handvatten om zelf aan de slag te gaan met circulair inkopen. Rijkswaterstaat draagt hiermee bij aan kennisdeling en de ontwikkeling van circulair inkopen in het algemeen en voor kantoormeubilair in het bijzonder."
 

Samenvatting successen:
 

 • De aanbesteding heeft de beweging naar een circulaire economie in de markt versneld.

 • Er is een duidelijke visie op circulair meubilair ontstaan (rapport TurnToo).
 • De visie op circulair meubilair is doorvertaald naar het inschrijvings- en beoordelingsdocument en in de KPI’s waarop de contracten gemonitord worden.
 • Er is een duidelijk en consistent inschrijvings- en beoordelingsdocument geformuleerd.
 • De circulaire gunningscriteria sloten naadloos aan op de ambitie en doelstellingen van de categorie.
 • De kwalitatieve circulaire gunningscriteria waren doorslaggevend.
 • Er is gewerkt met een integraal categorieteam waarin de categoriemanager, de contractmanager, de programmanager circulaire economie en de inkoper vertegenwoordigd waren.
 • Voor de leveranciers is een webinar ingericht als helpdesk voor het gebruik van de circulaire tool waarmee gewerkt is.
 • De beoordelaars werden verplicht een opleidingsbijeenkomst te volgen waarin onder andere de gestelde definitie van circulariteit in relatie tot meubilair is toegelicht.
 • De aanpak en inrichting van de consensusbijeenkomst die door een begeleider in goede banen werd geleid en waarbij gewerkt is met anonieme cijfers en cijferkaarten was erg effectief. Door de groepsgrootte werd de gemeenschappelijke deler duidelijk.


Vanuit de marktpartijen:
 

 • Vanwege de grootte van de aanbesteding, heeft de aanbesteding een grote impact op de markt. Hierdoor heeft het Rijk een circulaire impuls aan de markt kunnen geven.
 • De duidelijke visie op circulariteit en het gebruik van de definities van de circulaire loops.
 • De extra tijd die marktpartijen hebben gekregen bovenop de wettelijke termijn van de aanbestedingswet.
   

Samenvatting 'lessons learned':
 

 • Koppel het creëren van draagvlak binnen de eigen organisatie en het uitvoeren van het aanbestedingstraject los van elkaar.
 • Zorg dat er beleid is vastgesteld over circulariteit (in relatie tot kantoorinrichting).
 • Zorg dat de juiste kennis beschikbaar is (juridisch, inhoudelijke expertise, product- en materiaalkennis, circulair).
 • Experimenteer en leer met kleinschalige aanbestedingen. De omvang van de opdracht en daarmee het belang voor de markt was groot. De markt had liever gezien dat de 4 percelen apart in de markt waren gezet.
 • Neem de tijd voor de keuze van een circulaire tool, bepaal wat je eruit wilt halen en test de tool.
 • Bedenk en beschrijf duidelijk in het inschrijvings- en beoordelingsdocument wat je wilt verifiëren en hoe je dit doet.
 • Neem de tijd voor de voorbereiding van de aanbesteding.
   

Lees hier de rapportage. 

https://bit.ly/2QHJtC3


Deel op Social Media23-03-2020 8:30

Vitra sluit tijdelijk de showrrom. "In deze moeilijke tijden is de veiligheid van onze klanten en medewerkers onze topprioriteit", aldus het bedrijf over deze keuze.

"Naarmate de coronavirusepidemie evolueert, nemen we alle nodige maatregelen om het welzijn van onze klanten, partners en medewerkers te verzekeren. Vanaf 23/03/2020 is onze showroom in Ouderkerk aan de Amstel tot nader order gesloten. In tussentijd werken onze medewerkers van huis uit en staan ze nog steeds met volle inzet telefonisch en per e-mail tot uw beschikking om u te ondersteunen bij uw lopende en komende projecten."

www.vitra.nl
 


Deel op Social Media<< March 2020 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >