Nieuws


10-01-2020 9:00

'Nudging'. U hebt het woord vast al wel eens gehoord. Het wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt in de projectmeubelsector. Maar wat betekent het precies? Gispen vroeg het de eigen interieurarchitect Carola van de Bilt. In een artikel op de Gispen-website geeft ze tekst en uitleg.

"‘Volgens Wikipedia werd ‘nudging’ in 2008 voor het eerst beschreven als een omstreden gedragspsychologische motivatietechniek waarbij mensen op een positieve manier worden gestimuleerd", zegt ze onder meer. "De wetenschappers Richard Thaler en Cass Sunstein beschrijven in hun boek uit datzelfde jaar – ‘Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness’ – dat de term ‘nudge’ de Engelse vertaling is van zachtjes duwen of iemand voorzichtig met je elleboog in de zij porren. Een nudge is dus een por; een duwtje in de goede richting. Het doel is gedrag (licht) bijsturen op basis van onderbewust gemaakte keuzes. Het blijkt dat mensen voor maar liefst 90% beslissingen nemen met hun automatische systeem, ook wel het ‘onderbuikgevoel’ genoemd, in tegenstelling tot het reflectieve systeem, je bewuste denken."

"‘Vertaald naar de werkomgeving spreken we over Workplace Nudging", vervolgt ze. "Hierbij draait het om het makkelijker en leuker maken van gedragsveranderingen binnen organisaties. Bijvoorbeeld wanneer een organisatie overstapt op een nieuwe manier van werken. Daarbij speelt de werkomgeving vaak een belangrijke rol; om nieuwe manieren van werken beter te ondersteunen, vernieuwen organisaties hun fysieke werkomgeving. Een grote uitdaging daarbij is om medewerkers mee te krijgen in veranderingen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen gemotiveerd is om op een bepaalde manier te werken? Als interieurarchitect kan ik daaraan bijdragen door kantoor-, zorg- of leeromgevingen te ontwerpen met diverse keuzemogelijkheden. Als een bepaalde keuze leuker en/of makkelijker wordt, zijn we sneller geneigd om deze te kiezen." 

Van de Bilt heeft de methodiek zelf toegepast in het Gispen Inspiratie centrum met de door Mecanoo ontworpen open trap die vanaf de begane grond doorgaat naar de eerste en tweede verdieping in het Gispen Inspiratie Centrum. "We hebben de trap bewust frontaal in de entree geplaatst waardoor de trap meer in het oog spingt dan de erachter gelegen lift. Met de trap willen we beweging stimuleren en medewerkers en bezoekers uitnodigen om lopend naar boven te gaan in plaats van met de lift. Bovendien willen we via de trap mensen in contact brengen met alle verdiepingen." 

De interieurarchitect heeft nog veel meer interessants te vertellen over 'nudging'. het volledige interview is te vinden via https://www.gispen.com/nl/advies/inside-stories/workplace-nudging


Deel op Social Media
10-01-2020 13:30
Montis grijpt de IMM in Keulen aan om een nieuwe 'look & feel' te presenteren. Met een gloednieuwe merkidentiteit, het Montis magazine, een verrassende beursstand, nieuwe ontwerpen (én de comeback van een oude bekende) is meubelmerk Montis klaar voor het komende decennium. 

Sinds de lancering van het merk, in 1974, staat Montis voor kwaliteit, vakmanschap, functionaliteit en de ideale balans tussen comfort en esthetische zeggingskracht. Ook in 2020 zijn het nog altijd de kernwaarden van het streven naar industriële elegantie. "Montis bouwt voort op wat goed is en zich bewezen heeft. Tegelijkertijd houdt het designlabel een vinger aan de pols van de tijd. Het vertrouwde, originele stippenlogo inspireerde ontwerpstudio BOOT tot een sprankelende update van de merkidentiteit."

Tijdens de IMM Keulen lanceert Montis een gloednieuw magazine en catalogus. De beursstand vormt een eigentijds decor voor de succesvolle klassiekers. Kleur- en bekledingsopties zijn zorgvuldig afgestemd op de smaak van nu. "Naast bekende ontwerpen als Axel XL en Domino.18 zijn er spraakmakende nieuwkomers."
"Maak kennis met stoel Vico, de kleinere broer van fauteuil Enzo. Of met de Domino.18 tafels. Ze zijn voorzien van een stopcontact, usb-charger en draadloos oplaadpunt voor mobiele telefoons. Het blad van de grote variant heeft een staande Luceplan lamp. Bovendien is er een comeback van Gerard van den Bergs Aztec. Zijn robuuste bank is in aangepaste en verbeterde vorm gereed voor het nieuwe decennium."

De IMM wordt gehouden van 13 tot en met 19 januari in de KölnMesse. Montis is te vinden in Hal 2.2 opstand A 030 C039.

www.montis.nl

Deel op Social Media
10-01-2020 15:18

ABN AMRO heeft een sectorprognose gepubliceerd over (onder meer) de markt voor (kantoor)meubelen. In het document is zowel een korte terugblik op 2019 als een vooruitblik op 2020 te vinden. De bank loopt daarbij niet over van optimisme: in 2020 wordt een lichte krimp van de markt voorzien. ABN Amro voorziet een daling van 1 procent.
 

"De meubelindustrie is vooral afhankelijk van het aantal transacties op de huizenmarkt en de kantorenmarkt", aldus de bank in een terugblik op het afgelopen jaar. "Het aantal transacties op de Nederlandse huizenmarkt bleef in 2019 ongeveer gelijk. Bovendien stimuleerde de lage werkloosheid de particuliere consumptie. Voor woonwinkels en meubelzaken was 2019 daarmee een goed jaar."

Niettemin daalde de productie van de Nederlandse meubelindustrie in de eerste drie kwartalen van 2019 met 3,3 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Ook de omzet daalde blijkens de cijfers van ABN Amro. "Dit werd veroorzaakt door een afnemende export van Nederlandse meubels. Daarnaast kampt de branche met een tekort aan personeel. Een kwart van de ondernemers heeft daar last van."

Voor 2020 verwacht ABN AMRO in Nederland een daling van ongeveer 5 procent van het aantal transacties op de huizenmarkt. "Dit legt druk op de verkoop van meubels." Tegelijkertijd verwacht ABN AMRO een stijging van de koopkracht, wat ervoor kan zorgen dat meer consumenten nieuwe meubels kopen. "De kantorenmarkt zal in 2020 wat langzamer groeien vanwege de lagere economische groei en stijgende werkloosheid", vervolgt de woordvoerder. "Al met al zijn de omstandigheden in 2020 niet gunstig. In 2021 trekt de groei licht aan."

Een belangrijke trend in deze branche is de transitie naar een circulaire economie, waarin producten, onderdelen en materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt. natuurlijk herkent de bank dat ook: "Nederlandse producenten van kantoormeubelen zijn de laatste jaren flink aan het innoveren op dit gebied. Ze maken bijvoorbeeld meubels van gerecyclede materialen of nemen meubels terug van klanten voor verwerking tot nieuwe meubels."

De rijksoverheid neemt zoals bekend maatregelen om dit soort duurzame innovaties te stimuleren. Zo genieten bedrijven die duurzame producten aanschaffen fiscale voordelen, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA). "Voor 2020 is dit belastingvoordeel verruimd voor de aanschaf van meubels van duurzame materialen, zoals gerecycled plaatmateriaal en bamboecomposiet, en circulaire matrassen. Fabrikanten die voorop lopen met dit soort innovaties kunnen daarvan profiteren."

www.insights.abnamro.nl


Deel op Social Media
<< January 2020 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >