'Werken zonder zwaartekracht het meest gezond'


'Werken zonder zwaartekracht het meest gezond'
01-04-2019 8:00

Aanbieders doen steeds gekker om klanten te interesseren voor hun 'gezonde' werkomgeving. Maar al die oplossingen, voor 'liggend werken', 'powernaps' en wat al niet, blijken in de praktijk gebaseerd op flinterdun wetenschappelijk bewijs. Anders is het met de nieuwste innovatie van de Amerikaanse start-up Substantia. Het jonge bedrijf heeft in samenwerking met de NASA het 'zwaartekrachtloos werken' ontwikkeld. "Het is de meest gezonde manier van werken denkbaar."

"Ik snap dat het onzinnig klinkt", vervolgt woordvoerder Adam Schneider. "Maar het werkt écht. Tegelijkertijd moeten we erbij zeggen dat de optie op dit moment nog erg duur is. Het 'degraviteren' van een ruimte kost nu nog 200.000 dollar per vierkante meter. Maar binnen een jaar of 10 denken we dat de technologie bereikbaar wordt voor bedrijven, eerst alleen voor de grote kapitaalkrachtige multinationals, maar daarna ook voor kleinere bedrijven."

Adam Schneider (rechts): "Het is een fantastische ervaring om zwevend te werken."

Substantia kwam op het idee naar aanleiding van een onderzoek in wetenschappelijk tijdschrift Nature. Daar kwam naar voren dat NASA-astronauten in diverse opzichten gezonder op aarde terugkomen dan zij vertrokken zijn. "De oorzaak was het gebrek aan zwaartekracht", aldus Schneider. "Hierdoor komt er minder spanning te staan op de spieren, waardoor bloedsomloop en daarmee allerlei vitale functies beter gaan functioneren." Ook blijken astronauten in hun 'ruimteperiode' tot twee keer productiever. 

De nieuwe oplossing van Substantia kent overigens ook een potentieel nadeel: de afname van spierkracht. "Bij astronauten zie je dat heel duidelijk", aldus de Substantia-medewerker. "Zij komen enigszins verzwakt terug van hun ruimtereis. Maar dat komt omdat zij gedurende vele maanden 24 uur per dag zwaartekrachtloos werken. In ons voorstel gaat het echter om perioden van maximaal 4 uur per dag. Bovendien leveren wij ook fitness-materieel, waardoor zwaartekrachtloos werkende medewerkers in staat gesteld worden op het werk verder aan hun spierkracht te werken."

De eerste producten van Substantia voor het gedegraviteerde kantoor: de Baselitz-collectie.

Het zwaartekrachtloos maken van een ruimte geschiedt via een mede door NASA ontwikkelde 'degravitator'. "De precieze technologie gaat ook mij boven de pet", erkent Schneider. "Voor zover ik het begrijp, worden de gravitatiegolven in een omgekeerde sinusfunctie gebracht, waardoor de natuurlijke zwaartekracht binnen een ruimte geneutraliseerd wordt."

De gedegraviteerde ruimte is naar verwachting dit voorjaar in Europa te zien. Dan zal ook de speciaal ontwikkelde Baselitz-meubelcollectie getoond worden, die helemaal is ontworpen met het oog op zwaartekrachtloos werken. "De Salone in Milaan komt te vroeg", zegt Schneider. "Dus we zoeken naar een alternatief platform." Op de vraag of Design District in Rotterdam (5 t/m 7 juni) een idee is, reageert Schneider opgetogen. "Holland is een land dat van oudsher als eerste innovaties oppikt. Ook zijn er dankzij het gunstige belastingklimaat relatief veel multinationals gevestigd. Dus we gaan dat serieus overwegen."

In de Van Nelle Fabriek is dit voorjaar tijdens Design District wellicht de eerste gedegraviteerde werkruimte van Europa te zien.

https://www.nature.com/articles/s41550-018-0472-6
 

https://nasa.gov
 

www.designdistrict.nl
      

* Dit artikel werd geplaatst op 1 april *

Deel op Social Media<< April 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >