Nieuws


23-07-2018 8:00

Dat er een belangrijk verschil is tussen gelijk hebben en gelijk krijgen weet ontwerper/circulair denker Erick Wuestman als geen ander. Eind jaren '90 introduceerde hij de flexwerkplek Cabrio, een absolute klassieker in de Nederlandse kantoormeubelgeschiedenis, alhoewel de belangstelling vanuit de markt destijds nogal tegenviel.

"Eind jaren 90 heb ik mij intensief bezig gehouden met het herontwikkelen van de werkomgeving", aldus Wuestman in een toelichting. "Onder de noemer "Working Apart Together" is de Cabrio-werkplek ontstaan, met bijbehorende nieuwe visie op ruimtegebruik, flexibiliteit en vormen van samenwerken."

De Cabrio kan gelden als een klassieker uit de Nederlandse kantoormeubelgeschiedenis. Dat wil overigens niet zeggen dat het flexibele meubel een groot succes was. Integendeel zelfs. Eind jaren 90 heerste er in ons land koudwatervrees aangaande de flexibilisering van de werkplek. Alhoewel er in Tilburg bij Interpolis in 1996 een interessant project gerealiseerd was, bleek de animo voor andere partijen om te kiezen voor flexibilisering kleiner dan door Wuestman gehoopt. Gevolg: de Cabrio bracht niet het verwachte succes en dolf het onderspit ten opzichte van meubels waarin aandachtspunten als flexibiliteit en akoestiek ver te zoeken waren.

"De naam is ontleend aan de auto met open dak", aldus Wuestman over zijn revolutionaire ontwerp. "Daarmee refererend aan de mobiliteit van dit meubel. Waarbij het ook een knipoog was naar het opkomende activiteiten gerelateerde nieuwe werken, waarbij niemand meer een eigen plek zou hebben. Dat werd eind vorige eeuw geassocieerd met een zwervend bestaan."

Het idee achter de Cabrio was dat iedere medewerker een eigen Cabrio zou hebben en die mee zou krijgen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. "Eén van de Cabrio's heeft dan ook een aantal unieke schilderingen gekregen van een bekend kunstenaar om daarmee de uniciteit en eigenheid van deze werkplek te benadrukken." Hiermee bood Wuestman al in 1998 een oplossing voor een probleem waarmee organisaties ook anno 2018 nog worstelen; hoe de vraag naar meer flexibiliteit te combineren met de menselijke behoefte aan rust, eigenheid en overzicht?

De Cabrio heeft diverse kenmerken die in 1998 nog niiet eerder vertoond waren in het kantoorlandschap. De werkplek is verrijdbaar, inklapbaar en met een slinger in hoogte verstelbaar. Voorts is de vorm zo gemaakt, dat geconcentreerd werken in een open ruimte eenvoudig mogelijk is. Ook aan de akoestiek had Wuestman al gedacht - bij de meeste andere partijen pas vanaf het tweede decennium van de huidige eeuw een serieus aandachtspunt. "De schaal is met een harig vezelmateriaal afgewerkt, met een geluidsabsorberende werking, zodat ook geluid dat op de schalen valt, snel afsterft in de verder open werkruimte."

TNO Arbeid heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de karakteristieken van de Cabrio en in een van de proefopstellingen was de enige klacht dat een groep Cabrio gebruikers een uur lang niet had opgemerkt dat een collega was binnengekomen. "Kom daar maar eens om in een kantoortuin anno 2018!"

Met de Cabrio was Wuestman zijn tijd ver vooruit. En dat was meteen ook zijn grootste probleem. Want museum Scription in Tilburg en het NOS Journaal mogen destijds dan interesse in het revolutionaire meubel hebben getoond, de vooruitziende blik van Wuestman werd vanuit de markt nauwelijks opgepikt. Het artistieke en functionele gelijk van Wuestman ging niet hand in hand met commercieel succes. Reden dat Wuestman nog altijd een kleine voorraad Cabrio's in zijn bezit heeft. "Inmiddels staan veel van de destijds geproduceerde Cabrio werkplekken in de opslag en ben ik op zoek naar mensen die er interesse in hebben deze een nieuwe plek te geven."

Wie destijds de boot gemist heeft en/of voldoende historisch besef heeft om een onopgemerkte klassieker in huis te willen hebben, kan contact opnemen met Erick Wuestman (via onderstaand webadres), die tegenwoordig in de markt vooral bekendheid geniet als één van 's lands voortrekkers op het gebied van de circulaire economie. 

http://circulaire-economie.info/


 


Deel op Social Media23-07-2018 8:30

Het wordt steeds evidenter dat geslaagde integratie tweerichtingsverkeer is. Ook in de interieurbranche wordt in dit opzicht verantwoordelijkheid genomen. Na VEPA (zie dit bericht) meldt Keijsers Interiors dat het werk biedt aan een vluchteling uit Syrië. 

"Sinds 1 april 2018 is de Syrische vluchteling Rabie Enini werkzaam bij Keijsers Interiors", aldus een woordvoerder van de maatwerk interieurbouwer met het hoofdkantoor in Venray. "Enini vluchtte in 2013 voor de oorlog in Syrië en heeft een nieuw leven in Nederland weten op te bouwen. Het verhaal van Enini vormt een mooi voorbeeld van een geslaagde integratie."

Keijsers Interiors heeft een video van Enini gemaakt waarin de situatie van hem wordt geschetst. In de video vertelt Enini in zijn eigen woorden over de weg die hij heeft doorlopen om te staan waar hij nu staat. De video is hieronder te bekijken:

Om Enini zich welkom te laten voelen en te zorgen dat hij het werk snel onder de knie krijgt, heeft Keijsers Interiors een inwerkplan voor Enini samengesteld. Ton van der Velden, CEO van Keijses Interiors, licht toe: “Elke dag hebben we een andere medewerker verantwoordelijk gemaakt voor het inwerken van Rabie. We hebben afgesproken dat we alleen maar Nederlands tegen Rabie spreken. Zo leerde hij het bedrijf snel kennen en kreeg hij de gelegenheid om zich de taal nog meer eigen te maken.”

“We hebben echt met de ambities en situatie van Rabie meegedacht. Rabie wilde graag zelfstandig projecten uitvoeren. Doordat we zagen dat hij hier de kwaliteiten voor heeft, hebben we hem die kans snel gegeven. Ook hebben we een auto beschikbaar gesteld aan Rabie. Met het openbaar vervoer duurde het 3 uur voordat Rabie op ons kantoor was. Door de auto heeft hij meer tijd voor zijn gezin.”, aldus van der Velden.

Enini heeft in het verleden veel ervaring op gedaan in het Midden-Oosten met projecten in de hotelsector. Hierdoor heeft hij de kennis en kunde om ook voor Keijsers Interiors als projectmanager van grote waarde te zijn. Zo is Enini bezig met diverse projecten: het Moxy Hotel in Düsseldorf en de Radiotherapie groep in Arnhem.

Het is voor Syrische vluchtelingen moeilijk om in Nederland aan het werk te komen. Het verhaal van Rabie Enini bij Keijsers Interiors is een mooi voorbeeld voor andere Syriërs én werkgevers. Van der Velden is verheugd: “Soms komen er van die situaties op ons pad waarvan we voelen dat we er iets mee moeten doen. Als dit dan zo mooi uitpakt als met het voorbeeld van Rabie, dan zijn wij daar gewoon harstikke trots op.”


Deel op Social Media
<< July 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >