Nieuws


25-02-2020 8:00

Voor lezers van Inside Information is het allang geen nieuws meer, maar dankzij TV-programma De Monitor is het nu een groot onderwerp in de landelijke media: de kantoontuin werkt niet. In de uitzending van het KRO/NCRV programma De Monitor - gisteravond 24 februari - werd aandacht besteed aan kantoortuinen. Uit de resultaten van een enquête (met input van circa negentig bedrijfsartsen) concludeerde De Monitor dat vermoeidheid en concentratieverlies door het werken in een kantoortuin leidt tot verzuim.

Het is voor insiders geen verrassende informatie. De laatste jaren is – uit wetenschappelijk onderzoek én de dagelijkse praktijk – steeds duidelijker geworden dat de kantoortuin niet de creatieve communicatie oplevert die lange tijd door inrichters, architecten en consultants beloofd werd. Het rechtvaardigt de vraag waarom de kantooruin er dan nog steeds ís. Wim Pullen, directeur van het Center for People and Buildings (CfPB) in Delft, gaf in de TV-uitzending een verhelderend antwoord op deze vraag: “Ten eerste omdat er een dominante drijfveer voor werkgevers is: geld. Minder vierkante meters betekent: ‘ik kan mijn geld aan andere dingen besteden’.

De tweede reden is volgens Pullen dat werkgevers vaak naïef zijn. “Ze denken: ‘ik wil de communicatie bevorderen. Daarvoor kies ik een open omgeving’.” Maar volgens Pullen is dit een verkeerde gedachte: “Alsof mensen in een open omgeving losgelaten worden en dan creatiever en coöperatiever worden.” Tenslotte legt de CfPB-directeur de bal bij architecten en kantoorinrichters.Volgens Pullen zijn ze vaak niet op de hoogte van de beschikbare kennis.  

Natuurlijk werden laatstgenoemde partijen ook in de uitzending betrokken. Architect Nanne de Ru mocht aan de hand van het hoofdkantoor van Asics in Amsterdam uitleggen dat aandacht voor akoestische maatregelen in de open ruimte zorgt voor een enorme afname van vermoeidheidsklachten. En Sandra Foppen vertelde namens Rohde & Grahl dat er een remedie is tegen de gekmakende kantoortuin: “Concentratiewerkplekken, of ruimtes waar je in stilte je werkzaamheden kunt uitvoeren.” Natuurlijk biedt Rohde & Grahl - net als vele concurrenten - deze oplossingen tegenwoordig volop. 

Concluderend kun je stellen dat heel wat Nederlandse kantoorwerkers dagelijks gebruik moeten maken van een werkplek die niet tegemoet komt aan de eisen die je er aan zou mogen stellen. Dat betekent dat er volop werk aan de winkel is voor eenieder die zich bezighoudt met het inrichten van kantoorruimtes. Eerste opdracht daarbij: neem de beschikbare wetenschappelijke kennis en praktijkcases serieuzer dan tot nog toe gedaan is. En richt vooral geen dramatisch presterende open ruimtes meer in, enkel en alleen omdat het hip oogt en (aanvankelijk) geld bespaart . In de woorden van hooglereaar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel: "Kantoortuinen? Gewoon níet doen.”     

https://demonitor.kro-ncrv.nl/uitzendingen/kijk-hier-de-uitzending-terug-ziek-door-mijn-werkplek

www.cfpb.nl


Deel op Social Media<< April 2017 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >