Marktontmoeting Circulair Inkopen van Inrichting


Marktontmoeting Circulair Inkopen van Inrichting
24-04-2018 14:33

De Nationale Politie organiseert, samen met de gemeenten Bronckhorst, Winterswijk, Oude IJsselstreek, Dordrecht, Zwijndrecht, Servicecentrum Drechtsteden, Vlaardingen, Schiedam en Hardinxveld-Giessendam, een Marktontmoeting Circulair Inkopen van losse en vaste inrichting en maatwerkmeubilair. Plaats van handeling is  de Politie academie in Apeldoorn op woensdag16 mei 2018.

"Binnen deze gelegenheidssamenwerking staat de vraag centraal hoe we de transitie naar daadwerkelijk circulaire inrichting kunnen versnellen", vertelt René de Klerk van Rendemint namens de organisatie."Er zijn in de afgelopen jaren al meerdere circulair-ingestoken inkooptrajecten geweest in Nederland", vervolgt De Klerk, "met mooie resultaten op het gebied van onder andere reuse, refurbish et cetera én experimenten met circulaire verdienmodellen zoals betalen voor gebruik in plaats van bezit. Nu staat de vraag centraal welke stappen we kunnen nemen om de gehele keten circulair te maken. Dus kijken naar producten, én naar alle materialen en grondstoffen die je niet kunt zien in het product, maar die wel nodig zijn geweest om dat product te maken. Dus bijvoorbeeld naar kolen voor energie. Water voor allerlei processen. Vruchtbare grond voor het verbouwen van grondstoffen enzovoort."

Bij dit alles wordt er nadrukkelijk ook gekeken naar mensen. Wat zijn de werkomstandigheden? Is er sprake van kinderarbeid of mensenhandel? Hoe wordt een gebied achtergelaten na het winnen van grondstoffen? "We noemen dat social fairness", aldus De Klerk, die het vanzelfsprekend noemt dat er bovendien wordt gekeken naar de gebruiksfase en hoe met alle vormen van hergebruik de gebruiksduur maximaal is te verlengen. "Maar als verlengen niet meer mogelijk is, dan willen we alle grondstoffen terug hebben uit die producten om daar weer andere producten van te maken. Of dezelfde producten! Dus zonder verlies van kwaliteit", benadrukt de circular economy & procurement expert van Rendemint.

De gehele keten, grondstoffen, mensenrechten; is dat niet moeilijk? "Ja, vaak wel", beaamt De Klerk, die aangeeft dat er desondanks wel degelijk ruimschoots aandacht aan moet worden besteed bij inkoop. "Want een circulaire economie begint niet bij ‘gebruik’ en stopt niet bij ‘hergebruik’."

Het programma in vogelvlucht
"Tijdens de marktontmoeting op 16 mei gaan we kijken wat er nodig is voor daadwerkelijk circulair én hoe we dat samen mogelijk kunnen maken. We gaan onze ambitie delen en kennis uitwisselen in de vorm van workshops. Handen uit de mouwen dus! Als laatste kijken we samen hoe we de resultaten optimaal zouden kunnen verwerken in het inkoopproces."

"De doelstelling van deze dag is: ‘overheid meets markt’ en samen brainstormen over hoe daadwerkelijke circulaire inrichting gerealiseerd kan worden. Met workshops wordt er interactief inzicht gegeven aan zowel overheid als markt dat transitie op de keten (in plaats van alleen product) de sleutel naar een circulaire economie is. Wat de markt daaraan kan doen om dit te realiseren. Wat de overheden kunnen doen om dit te faciliteren. Hoe dit verwerkt kan worden in inkooptrajecten."

Als indirecte aanleiding voor deze marktontmoeting noemt De Klerk een aantal concrete inkooptrajecten:

• De Nationale Politie is in voorbereiding voor de organisatie-brede aanbesteding van meubilair in 2019
• Gemeente Bronckhorst start dit jaar met een aanbesteding voor bureaustoelen
• Gemeente Winterswijk start dit jaar met aanbestedingen voor inrichting
• Gemeente Zwijndrecht en Hardinxveld-Giessendam starten elk in 2019 met een aanbesteding van bureaustoelen
• Gemeente Oude IJsselstreek start een aanbesteding voor inrichting.
• Gemeente Vlaardingen start in 2019 een aanbesteding inrichting.
• Gemeente Schiedam start in 2019 een aanbesteding inrichting.

Waar: Apeldoorn, Politie academie
Wanneer: woensdag 16 mei 2018, van 12.00-18.00 uur
Doelgroep: kantoorinrichting marktbreed en maatwerkmeubilair, wanden en vloerafwerking.


Aanmelden


www.rendemint.nl

<< April 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >