'Kantoorwerk wordt minder formeel'


'Kantoorwerk wordt minder formeel'
04-03-2015 15:19

Werken wordt steeds minder formeel. Steeds meer kantoorwerkers zwermen uit naar allerlei stedelijke plekken. Om hen weer meer binnen de eigen organisatie te laten werken, introduceert werkomgevingsspecialist Steelcase het WorkCafé-concept: Een informele werkomgeving binnen het bestaande kantoor die spontane ontmoetingen, creatief denken en de uitwisseling van ideeën stimuleert.

Koffiesalons zijn erg in trek tegenwoordig, en dan niet alleen vanwege een vers kopje heerlijk geurende koffie of een eerlijke espresso, maar misschien nog wel meer als alternatieve werkplek. In navolging van Amerika, waar 31 procent van de kenniswerkers zijn werkplek op kantoor regelmatig inruilt voor een meer relaxte en inspirerende omgeving, zien we dat ook in Nederland de koffiesalons en espressobars steeds vaker bevolkt worden door grotendeels jonge kenniswerkers, freelancers en creatieve geesten. 

"Afgaande op de trend dat koffiesalons en andere third places steeds vaker als werkomgeving worden gebruikt, voorzien ze in een behoefte van de moderne kenniswerker om anderen te ontmoeten en om nieuwe ideeën op te doen."
Steelcase onderkent dit, maar tegelijkertijd constateert de werkomgevingsspecialist dat het voor organisaties van groot belang is om de creativiteit en ideeën die voortkomen uit spontane ontmoetingen en een meer informele werkatmosfeer binnen de eigen organisatie te brengen.

John Small, Director of Industrial Design voor EMEA: "Innovatie bepaalt in belangrijke mate het concurrerend vermogen van een organisatie. Het is dan ook funest als goede ideeën een organisatie door de vingers glippen, eenvoudigweg doordat ze buiten het gezichtsveld van de organisatie tot stand komen. Gezien de toenemende wereldwijde concurrentie is het cruciaal dat goede ideeën zo snel mogelijk opvolging krijgen binnen de organisatie. En dat is lastig als kenniswerkers regelmatig thuis of in een koffiesalon werken. Zij zijn, de technologische mogelijkheden ten spijt, toch afgesneden van hun collega’s en de bedrijfscultuur."
Een tweede nadeel van veelvuldig buiten de organisatie werken, is volgens Small dat vrijwel alle koffiesalons en thuiswerkplekken achterblijven op ergonomisch gebied.

Om beide omgevingen samen te brengen, introduceert Steelcase het WorkCafé-concept, een informele werkomgeving binnen het bestaande kantoor. Een WorkCafé-omgeving combineert een huiselijke uitstraling en de atmosfeer van een koffiesalon met de technologische ondersteuning en het ergonomisch comfort die nodig zijn om goed te kunnen werken. Het biedt een grote verscheidenheid aan werkplekken, zodat medewerkers altijd een werkplek kunnen kiezen die aansluit bij hun gemoedstoestand en de taken die ze moeten uitvoeren.

"In een wereld die alsmaar mobieler wordt en waar afstand dankzij de technologische mogelijkheden feitelijk geen rol meer speelt, is het de uitdaging om mensen écht samen te brengen op een plek waar ze hun ideeën direct kunnen omzetten in concrete acties’, aldus Small. ‘Door binnen het kantoor een omgeving te creëren met een informeel karakter kom je tot effectieve creativiteit."

In bestaande kantoren wordt doorgaans de bedrijfskantine of het bedrijfsrestaurant getransformeerd tot een aantrekkelijker en veelzijdiger werkomgeving. Bijkomend voordeel is dat dit leidt tot een efficiënter gebruik van de vierkante meters. Waar het traditionele bedrijfsrestaurant alleen tijdens de lunch een hoge bezettingsgraad kent, is dat bij een WorkCafé de hele dag het geval. Onder meer bij Vodafone in Maastricht en Recupel in Brussel is er een informele WorkCafé-omgeving gerealiseerd, en al snel groeiden deze ruimtes uit tot de favoriete plek van medewerkers om te ontmoeten, te werken, ideeën uit te wisselen, wat te eten en te drinken of te relaxen. Small:
"Met het nieuwe ontwerp en de nieuwe inrichting verdrievoudigt het gebruik van de ruimte. Het WorkCafé brengt mensen daadwerkelijk samen en de ideeën en acties die hieruit voortkomen, zijn zowel letterlijk als figuurlijk ingebed in de organisatie. De werkomgeving wordt op deze manier symbool voor de organisatie."

www.steelcase.com

Deel op Social Media

<< March 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >