Vepa biedt scholieren instap op arbeidsmarkt


Vepa biedt scholieren instap op arbeidsmarkt
24-06-2014 10:00

Het Alfa-college en Vepa Office Furniture hebben woensdag 18 juni een convenant ondertekend. Jan Berend van der Wijk, regiodirecteur Alfa-college Hoogeveen en Janwillem de Kam, directeur Vepa hebben hiermee afgesproken dat zij doorgaan met het opgestarte leerwerktraject voor studenten die een opleiding op niveau 1 volgen. "Over Maatschappelijk verantwoord Ondernemen moet je niet praten, je moet het dóen", aldus de Vepa-directeur in een toelichting.

De praktijkgerichte opleiding van het Alfa-college in Hoogeveen, met de stage als belangrijk onderdeel, moet de kansen van de scholierenop de arbeidsmarkt vergroten. Vepa heeft hiervoor een ruimte, faciliteiten en werk beschikbaar gesteld in de nieuwe bedrijfshal. Het unieke van dit samenwerkingsverband is dat de jongeren een wezenlijke rol hebben in het productieproces van Vepa en zich daardoor serieus genomen voelen. "Het was prachtig om te zien hoe de jongeren gedurende de stageperiode in hun rol groeiden", zegt Janwillem de Kam over de eerste lichting scholieren die gebruik maakte van de mogelijkheden die Vepa hen bood.

Het traject in januari 2014 gestart zonder enige subsidie. Het bewijs dat door een sterke wil om samen te werken er veel gerealiseerd kan worden. Tien jongeren lopen gedurende drie dagen in de week stage. Kenmerkend hierbij is de intensieve begeleiding van een docent, structuur, geduld en ruimte voor eigen verantwoordelijkheid. Belangrijk onderdeel is het aanleren van werknemersvaardigheden, zoals omgaan met regels over werktijden en pauzes, kleding, gedrag en bediening van de machines. Hester Veenkamp is als docente AKA-opleidingen verantwoordelijk voor de begeleiding van deze jongeren en is op stagedagen aanwezig. "Ik vind het fantastisch dat we deze jongeren samen met Vepa deze mogelijkheid kunnen bieden", zegt de docente, die zich in de fabriekshal ook zelf niet onbetuigd laat. "De handjes moeten hier uit de mouwen", lacht ze.

Directeur Janwillem de Kam vertelt waarom Vepa dit contract is aangegaan: “Steeds vaker klinkt binnen het MBO een noodkreet voor goede stage- en werkervaringsplaatsen. Als leverancier van vele onderwijs- en overheidsinstellingen voelen wij ons mede verantwoordelijk voor de oplossing van dat probleem. Dan is het extra mooi als je juist de meest moeilijk te plaatsen groep een zinvolle leer- en werkplek kan bieden. Dat het voor alle partijen zo goed uit zou pakken is een compliment voor de docent én de leerlingen. Ik denk altijd maar: je eigen kind gun je toch ook het beste?”

Het Alfa-college zoekt voortdurend de verbinding en samenwerking met het regionale bedrijfsleven en wil meer bedrijven interesseren voor de aanpak zoals nu bij Vepa is opgestart. De AKA-opleiding (vanaf volgend schooljaar Entree-opleiding) wordt aangeboden aan jongeren die minimaal 16 jaar zijn en geen (vmbo-) diploma hebben. Met de opleiding behalen zij een diploma waarmee ze door kunnen stromen naar een mbo-opleiding niveau 2 of de arbeidsmarkt.

Tijdens een bijeenkomst op 18 juni konden diverse genodigden (waaronder de burgermeester van Hoogeveen) zichzelf overtuigen van het werkplezier dat de jongeren beleven in de nieuwe fabriekshal van Vepa. "Het is prachtig om hiervoor de mogelijkheden te bieden", besluit de Vepa-directeur.  

Kijk hier voor een reportage van RTV Drenthe over het initiatief.

www.vepa.nl

<< June 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >