Het kantoor als bindende factor


Het kantoor als bindende factor
13-06-2013 9:06

We worden ouder en we blijven steeds langer werken. Het directe gevolg hiervan is dat de aanwas van jonge medewerkers stokt en dat de personeelsbestanden van veel organisaties voor een steeds groter deel worden gevormd door medewerkers van oude generaties. Steelcase Solutions, aanbieder van totaalconcepten op het gebied van werkomgevingen, organiseerde een debat over hoe organisaties kunnen helpen de verschillen tussen generaties te overbruggen en mensen van verschillende leeftijden effectief samen te laten werken.
De debatdeelnemers zijn het erover eens dat het kantoor de verbindende factor is die de verschillende generaties letterlijk en figuurlijk nader tot elkaar brengt.
Opeenvolgende generaties zorgen ervoor dat de cultuur van een organisatie ‘gezond’ blijft. De jongste generatie brengt nieuwe ideeën in, zorgt voor een nieuwe dynamiek en zorgt ervoor dat sociale patronen van een organisatie, zoals samenwerken, communiceren, kennisdelen, worden ververst. De oudere generaties brengen op hun beurt hun ervaring over op de jongere generaties en brengen hen in contact met hun netwerk, wat belangrijk is met het oog op kennisborging binnen een organisatie. Kortom, de wisselwerking tussen verschillende generaties is essentieel voor een organisatie.

Door de optredende vergrijzing, het feit dat mensen vandaag de dag langer doorwerken, opeenvolgende generaties in omvang afnemen en de relatief grote werkloosheid onder jongeren raken organisaties echter in onbalans; de oudste generaties vormen een steeds groter deel van het personeelsbestand. Oudere medewerkers neigen naar het herhalen van verouderde manieren van werken en organiseren. Die patronen zijn diep ingesleten en moeilijk te veranderen. Daarvoor is de invloed van de jongere generaties nodig. De vernieuwende invloed die de jongere generatie medewerkers met zich meebrengt, dreigt het bij een organisatie die in onbalans is echter af te leggen tegen de dominante afremmende cultuur van de oudere generaties. Het gevaar ontstaat dat er energie uit de organisatie ‘weglekt’.

Waar mensen vroeger naar kantoor gingen om (individueel) te werken, wordt het nu dé plek om collega’s te ontmoeten, te vergaderen en samen te werken. Kenniswerkers komen er meer en meer achter dat samenwerken met collega’s onontbeerlijk is voor de effectiviteit van hun werkzaamheden en om die reden gaan ze weer meer op kantoor werken. Het waren met name de jongere medewerkers die de afgelopen jaren veel van hun werkzaamheden buiten de muren van het kantoor verrichtten. Zij hebben in de praktijk ervaren dat dit niet altijd werkt en dat op kantoor werken veel voordelen biedt, zoals de mogelijkheid om zicht te profileren. Het kantoor heeft zo bezien een belangrijke verbindende rol; het kantoor brengt verschillende generaties letterlijk en figuurlijk samen.

www.steelcase-solutions.nl

<< June 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >