De toekomst van de kantorenmarkt


De toekomst van de kantorenmarkt
02-01-2013 2:00

Door verschillende belanghebbenden uit de kantorenmarkt samen te brengen organiseerde Steelcase Solutions onlangs een lunchdebat waarin werd gedebatteerd over de ontwikkelingen in de Nederlandse kantorenmarkt. Het debat werd geleid door dagvoorzitter Gerben van Dijk, programmamanager bestaande bouw bij SBR en expert op het gebied van leegstand en herbestemming van vastgoed.

Tijdens het debat werd een aantal opvallende uitspraken gedaan. Zo is het volgens de belanghebbenden niet ondenkbaar dat het huidige aanbod van 50 miljoen vierkante meter kantooroppervlakte de komende jaren zal gaan afnemen met 30 tot 40 miljoen vierkante meter. De belangrijkste reden hiervoor zijn de technologische innovatie en het kort cyclisch consumeren van de mens.

Nederlandse kantoorgebouwen zullen eenvoudig moeten kunnen inspelen op de snel veranderende behoefte van de mens. Om dit te kunnen realiseren zal er een aantal zaken moeten veranderen. Zo zullen we afscheid gaan nemen van onze eigendommen en daarvoor in de plaats gaan betalen voor prestatie. Een voordeel van kort cyclisch consumeren op prestatiebasis is dat de kwaliteit van de producten beter zal worden. Immers de producent blijft verantwoordelijk voor zijn product. De producent heeft er dus nu baat bij dat de producten eenvoudig hergebruikt kunnen worden of als grondstof kunnen dienen voor een nieuw ander product.

Een ander belangrijk punt is dat gebouwen niet meer ontwikkeld moeten worden als losse beleggingsobjecten, maar als ontmoetingsplaatsen waarin de behoeften van de mens centraal staat. In deze ontmoetingsplaatsen en in de direct omgeving zal een verdere integratie ontstaan tussen werk en ons privéleven. Om te kunnen voldoen aan onze snel wisselende behoeften zullen we ook kort cyclische moeten gaan bouwen. Belangrijk is dat dit op een verantwoorde manier gaat gebeuren. We zullen grondstoffen moeten gaan gebruiken die duurzaam zijn en van een hoogwaardige kwaliteit. Hierdoor is het namelijk eenvoudiger en verantwoord om grondstoffen te gaan hergebruiken. Gebouwen zouden moeten gaan vallen onder de Nederlandse verpakkingswet.

Een ander belangrijk punt is volgens het panel de rol die de overheid zal moeten gaan spelen. Overheden en andere grondbezitters mogen alleen nog maar bouwgrond verkopen aan projectontwikkelaars en gebouweigenaren die korte- en langetermijnverplichtingen aangaan met de locatie en kantoorgebouw(en). Het uitgangspunt van deze verplichtingen moet zijn dat er geen nadelige gevolgen mogen ontstaan voor mens en milieu.

www.needsfacility.nl

<< January 2013 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >