Zachte banken, stinkende wonden?


Zachte banken, stinkende wonden?
10-12-2012 17:00

In de moderne werkomgevingen wordt ergonomisch verantwoord meubilair steeds meer verruild voor lekkere loungebanken. Dat staat te lezen in de nieuwste uitgave van het vaktijdschrift Inside Information. “Bij het zitten op kantoor gaat het klaarblijkelijk niet meer alleen om de beste ergonomische houding”, aldus hoofdredacteur Henk-Jan Hoekjen. “Bij de nieuwe zittrend ‘soft seating’ gaat het erom in een zo ongedwongen mogelijke omgeving zo informeel mogelijk te werken.” De gevolgen voor het menselijk lichaam blijven vooralsnog onduidelijk.

‘Soft seating’ is één van dé nieuw modewoorden in de wereld van de projectinrichting. Hiermee wordt verwezen naar de trend om de ‘gewone’ bureauwerkplek af te wisselen met allerlei loungeachtige configuraties van zachte banken in veelal kleurrijke stoffen. “De gedachte achter dit ‘zachte zitten’ is voor de hand liggend”, aldus Henk-Jan Hoekjen. “Wanneer het bieden van mogelijkheden tot communicatie dé functie is van het kantoor en wanneer PC’s steeds meer ingeruild worden voor I-Pad achtige oplossingen, dan ligt de ideale kantooroplossing voor de hand: lage kleurrijke hangbanken, waar medewerkers op een quasi-informele manier met elkaar kunnen overleggen.” Pleitbezorgers van ‘soft seating’ wijzen er daarnaast op dat de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt geen genoegen neemt met de weinig flexibele ‘ergonomische werkplekken’ die tot voor kort usance waren in het gemiddelde kantoor. Hoekjen: “Wie op termijn verzekerd wil zijn van gekwalificeerd personeel, doet er naar verluidt dus verstandig aan te investeren in hangbanken en ander veelkleurig loungemeubilair.”

Het zachte zitten is niet alleen gericht op jongeren. Ook oudere werknemers mogen naar hartenlust gebruik maken van de informele zitjes die dezer dagen in toenemende mate worden toegepast in de werkruimte. Maar anders dan de jongeren, kunnen de ouderen zich misschien nog herinneren dat ‘zitten’ en ‘ergonomie’ ooit onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Hoekjen: “Tot omstreeks 2006 maakte een zitoplossing in het kantoor geen enkele kans op marktsucces wanneer deze niet was ontwikkeld op basis van de laatste antropometrische gegevens, wanneer deze niet een actieve bijdrage leverde aan de gezondheid van medewerkers en wanneer het product niet met een hele serie knoppen en hendels feilloos aan te passen was op het lichaam van de individuele gebruiker.” Tegenwoordig is dat dus anders.

Volgens de hoofdredacteur van Inside Information is de verminderde aandacht voor ergonomie begrijpelijk. “Want de aard van het kantoorwerk verandert. Eén van de adagia van Het Nieuwe Werken is dat de werkruimte tegenwoordig flexibel wordt gebruikt. Waar medewerkers in het traditionele kantoor nog 40 uur per week op hun vaste werkplek doorbrachten – hetgeen de noodzaak van een goede bureaustoel evident maakte – is de moderne kantoorwerker voortdurend onderweg.”

Niettemin is de stilte over het ergonomische aspect van de zachte banken volgens Hoekjen ‘oorverdovend’. “Ik ben niet de enige die zich afvraagt hoe het kan, dat dezelfde
meubelaanbieders die nog geen 10 jaar geleden alles op alles zetten om potentiële klanten te overtuigen van het grote gevaar van Repetitive Strain Injuries (RSI) nu producten op de markt brengen die in geen enkel opzicht een bijdrage leveren aan het voorkomen van RSI-achtige klachten.”

“We kunnen gevoeglijk aannemen dat het gevaar van RSI in de jaren rond de millenniumwisseling ietwat overdreven werd”, analyseert Hoekjen. “Angst is tenslotte vaak een prima marketinginstrument. Maar tegelijkertijd kunnen we niet ontkennen dat er wel degelijk een reële basis was voor het ergonomieargument: tal van kantoorwerkers hebben kortere of langere tijd last gehad van serieuze pijnklachten aan pols, schouders en nek. En dat gevaar dreigt nu wellicht weer.” Hoekjen wijst daarbij onder meer op het groeiende arsenaal thuiswerkers én op al die mensen die zichzelf niet de tijd gunnen om van werkplek te wisselen en die het concentratiewerk dus ook maar eventjes op de loungebank uitvoeren. “Met het oog op dit type gedrag is de vraag actueel of de vele loungeachtige oplossingen in het moderne kantoor over enkele jaren niet tot een nieuwe hausse aan lichamelijke klachten zal gaan leiden, vergelijkbaar met de RSI- epidemie van zo’n 10 jaar geleden. We weten allemaal dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Zou dit ook voor zachte banken gelden?”

 

Een typisch voorbeeld van ‘soft seating’ in het eigentijdse kantoor. (Foto: Brunner)


De laatste editie van vaktijdschrift Inside Information in jaargang 2012 verschijnt dinsdag 11 december. ‘Zitmeubilair’ is het thema en naast (product)nieuws is er aandacht voor de volgende onderwerpen:
 

 • Turbulente tijden bij Thonet. Het zijn in meerdere opzichten turbulente tijden voor de Duitse fabrikant Thonet. Enerzijds werd na jaren de samenwerking opgezegd met het Nederlandse Thonet BV, hetgeen laatstgenoemde organisatie failliet deed gaan. Maar anderzijds presenteerde het bedrijf recentelijk weer een aantal nieuwe producten, bedoeld voor in het woon- en projectbereik. Een gesprek met een aantal betrokkenen.
 • Kleurrijke dienstverlening. Buro Bogaarts heeft de nieuwe kantooromgeving ontworpen voor het gemeentehuis in Neder-Betuwe. “We hebben de ideeën en concepten voor het interieur laten aansluiten bij de vernieuwde aanpak van dienstverlening en het Organisatie Gericht Huisvesten.”
 • Incradible: duurzame concepten voor de iPhone-generatie. “Incradible wil de nieuwe generatie gebruikers bedienen met een vormtaal, die aansluit bij hun belevingswereld en tools. Een vormtaal die daarnaast inspeelt op een nieuwe manier van werken. Duurzaamheid gecombineerd met warme, onorthodoxe materialen en een uitgekiende distributie voor lagere eindprijzen.”
 • Gelaagde geschiedenis. In het wereldberoemde paleis Versailles, ooit het onderkomen van Zonnekoning Lodewijk de Veertiende, is onlangs een nieuwe geschiedenisgalerij gerealiseerd. “De hedendaagse interventie geeft de architecturale geschiedenis van het kasteel een nieuwe dimensie”, zegt materiaalfabrikant DuPont, nauw betrokken bij het bijzondere project.
 • Kernbegrip: samenwerken. Land- en tuinbouwcoöperatie Agrifirm nam deze zomer een nieuw hoofdkantoor in gebruik. Het door Bureau B + O Architecten ontworpen kantoor in Apeldoorn biedt plaats aan bijna driehonderd medewerkers. Het werd ingericht op basis van Het Nieuwe Werken. “Maar dan wel een variant die past bij Agrifirm”, vertelt architect Pieter Brink.
 • Een bureaustoel mag mooi zijn. Weg met de zitmachine, lang leve de strak ontworpen bureaustoel. Dat is zo ongeveer het motto van aanbieders van bureaustoelen dezer dagen. Hun producten zijn vrijwel zonder uitzondering uitgerust met zo min mogelijk bedieningsmogelijkheden. De gezondheid van gebruikers blijft niettemin een belangrijk aandachtspunt. Overzicht van een aantal zittrends in het kantoor.
 • Van More to Less. Hij heeft het aanstekelijke enthousiasme van een kind in een snoepwinkel. Als Stefan de Beer vertelt over de ‘skeletstoel’, vertelt alles aan hem mee. Zijn ogen, mimiek en armen ondersteunen het verhaal, dat de klassieke kenmerken heeft van een jongensboek.
 • Dag en nacht een topproject. Afgelopen voorjaar werd het nieuwe hoofdkantoor van energiebedrijf Eneco in Rotterdam Alexander in gebruik genomen. Het interieur is ontworpen door Hofman Dujardin Architecten, in samenwerking met Fokkema&Partners. De verlichting speelt een belangrijke rol in het interieur. Enerzijds is er door een groot atrium sprake van volop daglichtinval. Maar het kunstlicht mag er ook zijn.
 • Goddelijke inspiratie. Johan Huibers volgde zijn droom, gesterkt door een vast geloof. Het resulteerde in een uniek project: een exacte replica van de Ark van Noach. Verslag over een wel heel bijzonder project.
 • Een nieuwe gastvrijheid. Interieurkenners Françoise Bronner en Kitty de Groot besteden aandacht aan de trends op het gebied van hospitaility. Hiertoe bezochten zij vijf bijzondere hotels.
 • Back to school! De wereld van huisvesting en inrichting is volop in beweging. Economische, technologische, sociaal-maatschappelijke en organisatorische ontwikkelingen dwingen ons tot aanpassing. Het Nieuwe Werken, de malaise in de vastgoedsector en de financiële crises zijn van grote invloed op zowel werknemers als werkgevers in de sector. Deze ontwikkelingen vormen echter niet alleen een bedreiging, maar ook een kans. Juist nu is het mogelijk een onderscheid te maken; door opleiding. John Venneman schrijft over de nieuwe Office Academy.
<< December 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >