Gispen op IABR met schuur


Gispen op IABR met schuur
31-03-2012 8:00

Inrichter Gispen is present op de vijfde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) met een bijzonder object: een schuur. De IABR wordt gehouden van 19 april tot en met 12 augustus.

In de tuin van het Chabot Museum, op de plek waar in het verleden de schapen van het Land van Hoboken graasden, staat The Barn van Gispen.Hiermee slaan Gispen en het Chabot Museum de handen ineen en verbeelden een brug naar het verleden vanuit een moderne invalshoek. Gedurende de IABR kunnen bezoekers hier een nieuwe werkplek in een traditionele bebouwing bekijken.

De schuur van de Nederlandse beeldend kunstenaar en ontwerpster Mara Skujeniece is opgetrokken uit hout, textiel en metaal. Bij het ontwerp liet zij zich leiden door het landschap van haar moederland. “In Letland bouwt iedereen een schuur. Vooral om het hout voor de kachel in op te slaan, maar ook voor andere doeleinden. Eigenlijk zijn de gebouwtjes daar multifunctionele ruimtes, waarin je tijdelijk van alles kan onderbrengen.”

Met The Barn en Happy Sheep van ZUS (Zones Urbaines Sensibles) wil Gispen een oase van rust creëren. Te midden van hoge kantoorgebouwen biedt het een plek om geconcentreerd  te werken, of,  zoals de schapen vroeger in een veilige omgeving met elkaar te schuilen.“In Letland moet je vaak eerst het erf op, of naar binnen, voordat de plek zich openbaart. Hier is er vrij zicht en een directe verbinding met het Museumpark.”

In aansluiting op het Biënnale-thema Making City, laat Gispen met The Barn zien hoe je vanuit een historische invalshoek een innovatief gebouw realiseren kan. “In Letland is elke schuur anders en vaak organisch gebouwd. Geen tekening maken, gewoon doen. Allemaal vertellen ze iets over de creativiteit of gekte van de bewoners. Dat principe zie je in The Barn terug.” De hang naar het individuele, maar ook de behoefte aan verbinding, komt volgens Gispen terug in het principe van The Barn. “In de schuur kan je zelfstandig werken, anderen ontmoeten en gezamenlijk tot nieuwe ideeën komen. Ontwerpster Mara zal er zelf ook regelmatig zijn om nieuwe producten voor Gispen Huiswerk te ontwikkelen. Tegelijkertijd wil ze er een brug slaan tussen de kunst van het Chabot Museum en alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de kantooromgeving.”

Bij een schuur horen schapen. De zogenoemde Happy Sheep zullen daarom niet ontbreken. Normaal zijn deze schaapvormige objecten te zien in Gispen The Store in Den Haag, nu in en rondom The Barn bij de monumentale witte villa van het Chabot Museum in Rotterdam.

<< March 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >