Groen hotel in Houthavens

De Amsterdamse Houthaven krijgt  een groen, gastvrij hotel met de naam Boot&CO. Het iconische gebouw, dat aan de voorkant pal grenst aan het IJ, krijgt door een breed pakket aan duurzaamheidsmaatregelen een EPC van 0,041. “Dat is maar liefst 96 procent beter dan de huidige bouwbesluiteis en bijna geheel energieneutraal”, aldus een woordvoerder van Techniplan Adviseurs. De bouw van het hotel is 30 november gestart.

Opdrachtgevers IQNN, City ID Group en Vink Bouw namen Techniplan Adviseurs in de arm als Breeam-expert en als adviseur voor alle technische installaties van het gebouw. De karakteristieke uitstraling van het hotel – een ode aan de Amsterdamse School – is van Kollhoff Architekten. Het interieur komt van Martin Brudnizki Design Studio (MBDS) uit Londen.

“Een compleet hotel energieneutraal maken is steevast een uitdaging,” aldus Allard Jansen, projectleider bij Techniplan. Het stemt ons trots dat dit gelukt is voor zo’n iconisch gebouw pal aan het IJ. De manier van samenwerken maakte het verschil: alle betrokken partijen hebben integraal aan het ontwerp bijgedragen en samen slimme keuzes gemaakt. We drukken met dit project een flinke stempel op een wijk die straks nóg meer in de schijnwerpers staat. Het ontwerp sluit naadloos aan bij de eis van de gemeente Amsterdam om van de Houthaven een 100 procent klimaatneutrale wijk te maken.

Techniplan maakte voor het ontwerp gebruik van een breed palet aan duurzame technieken. “Zo krijgt het hotel door gebruik van triple glas en Rc-waarden tot 9,0 m² K/W uitzonderlijk goede isolatie. Stadswarmte en -koude van Nuon dient als bron voor de klimatisering van het hotel; elektriciteit wordt voor een belangrijk deel opgewekt met ruim 430 pv-panelen op het dak van het hotel. De toch al energiezuinige LED-verlichting staat nooit onnodig aan dankzij aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling. Warmte wordt uit de ventilatielucht en het douchewater teruggewonnen.”

Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 6.000 vierkante meter BVO en krijgt onder meer een wellness center en een uitnodigend restaurant voor zowel bewoners als bezoekers van de Houthaven en het hotel.In de parkeerkelder is ruimte voor 48 parkeerplaatsen. De oplevering van het hotel staat voor medio 2019 gepland.

www.techniplan.nl