De kogel is door de kerk. De rechter deed vanochtend uitspraak in de zaak omtrent de rijksbrede circulaire aanbesteding kantoormeubilair. De eis van Drentea werd afgewezen. Dit betekent dat Gispen en Rohde & Grahl de omvangrijke opdracht hebben binnengesleept.
“Vandaag is bekend geworden dat het Rijk Gispen de opdracht tot levering van duurzame kantoorinrichting gunt”, meldt een woordvoerder namens Gispen. “We gaan het kantoormeubilair verzorgen voor alle ministeries (FM Haaglanden), Dienst Justitiële Inrichtingen en het Openbaar Ministerie. Ook andere overheidinstanties gaan gebruik maken van dit nieuwe contract, waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Onderwijsraad, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Raad voor de Kinderbescherming. De samenwerking start per direct en heeft een looptijd van 10 jaar.”
Maurits van Berckel, commercieel directeur van Gispen: “We kijken enorm uit naar de samenwerking. Gispen werkt volgens de circulaire principes. Niet alleen samen met onze partners en leveranciers. Maar ook met opdrachtgevers zoals het Rijk werken we aan een nieuwe, verbeterde kringloop want alleen gezamenlijk kunnen we onze circulaire ambities écht waarmaken. Met een circulair project van deze orde bevestigt Nederland haar koppositie op dit gebied.”
“We zijn zeer verheugd dat we ons circulaire partnership kunnen opstarten. In de afgelopen periode hebben we al meer dan twintigduizend meubelcomponenten een nieuw leven gegeven (gerevitaliseerd) in plaats van als afval afgevoerd. Na het revitalisatieproces zien de producten er weer als nieuw uit, waardoor we in staat zijn om ook op deze “oude” producten weer garantie te geven. Het is geweldig dat de Rijksoverheid zijn voorbeeldfunctie zo serieus neemt en ondernemend Nederland stimuleert om te investeren in duurzaamheid.”
Ook bij Rohde & Grahl is men vanzelfsprekend blij met de uitspraak. Evenals Gispen verwierf het bedrijf uit Amersfoort twee van de vier percelen van een opdracht, die in totaal naar verluidt een omvang heeft van 80 tot 200 miljoen euro. Walter Mineur, directeur Rohde & Grahl: “Wij vinden het belangrijk kansen te scheppen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In onze eigen productielocaties wordt hier al invulling aan gegeven. Deze aanbesteding biedt ons de mogelijkheid dit fors uit te breiden.” Voorts ligt op het revitaliseren en hergebruiken van kantoormeubilair.
Deze aanbesteding vraagt om samenwerking met ketenpartners en niet alledaagse allianties. Het betreft activiteiten op verschillende terreinen die vragen om specifieke kennis, ervaring, faciliteiten en netwerken. Rohde & Grahl is hiervoor een strategische samenwerking aangegaan met Alvero. Alvero is gespecialiseerd in logistieke dienstverlening en meubelmanagement.
Bij Drentea zijn de druiven zuur. De Emmer fabrikant hoopte alsnog (een deel van) de opdracht in de wacht te kunnen slepen omdat de beide winnaars op het moment van de voorlopige gunning niet in het bezit waren van een certificaat op het gebied van duurzaam houtgebruik. De Haagse rechtbank wees deze eis vanochtend dus af.
De volledige uitspraak staat hier: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2017:12138
Drentea kan nog in beroep tegen het oordeel van de Rechtbank. Op dit moment is nog niet bekend of de Emmer fabrikant voor deze weg zal kiezen.