Vraagtekens bij Activity Based Working

“Mensen gaan niet als vanzelf beter samenwerken door een ogenschijnlijk aantrekkelijke kantoorplattegrond!”. Dat schrijft Wim Pullen, directeur van het Center for People and Buildings (CfPB) in een blog op de website van het instituut.

In zijn verhaal plaatst Pullen vraagtekens bij allerlei onbevraagde veronderstellingen die tegenwoordig opgeld doen rondom het flexibele kantoor. “Mensen blijken maar zeer beperkt een plek te kiezen bij de activiteit die ze doen”, zegt hij bijvoorbeeld. “Je zou eerder kunnen praten over Colleague Based Working. Met de directe collega’s bij elkaar zitten is belangrijk en die houden wel een plek voor je bezet.”

Een andere mogelijke variant is volgens Pullen ‘Personality Based Working’. Daarbij gaat het erom dat je een plek hebt die bij je persoonlijkheid past. “Ben je introvert, heb je behoefte aan afzondering en rust, dan wil je een plek waar het niet zo hectisch is met door elkaar pratende en telefonerende collega’s. Heb je een hoge persoonlijke structuurbehoefte dan is het niet erg om aan dat satirische kantoorcliché te voldoen om dag in dag uit tegenover dezelfde collega te zitten, op vaste tijden je koffie te halen en je boterhammen te eten uit je al jaren lang gebruikte plastic broodtrommeltje.”

“We vinden dat er beter moet worden nagedacht over te makkelijk gedebiteerde veronderstellingen rond ander gedrag op kantoor”, vervolgt hij. Pullen doet zijn uitspraken op basis van allerlei wetenschappelijk onderzoek, zowel van het CfPB zelf als van anderen.

www.cfpb.nl