Kinnarps vergroot transparantie

Volgens Kinnarps is de interieursector nog altijd niet duurzaam genoeg. De fabrikant wil hier verandering in brengen en lanceert de Better Effect Index – de eerste tool die een volledig beeld geeft van de milieu-impact van een product en de voordelen ervan op vlak van duurzaamheid.

“Om te voldoen aan de globale duurzaamheidsdoelen van de VN moeten er overal veranderingen gebeuren; bij architecten, interieurvormgevers, ontwerpers en producenten.”, aldus een woordvoerder van Kinnarps. “Onze nieuwe tool, de Better Effect Index, maakt het mogelijk om de levenscyclus van een product te beoordelen. Bovendien is het een open source tool, waardoor iedereen kan zien hoe we onze producten quoteren.”
“De klant heeft het recht te weten hoe duurzaam een product is, zodat hij makkelijk kan vergelijken met producten van andere merken. Wij zien het als een samenwerking. Als iedereen zijn gegevens toont, kunnen we alles met elkaar vergelijken. Dit zal ervoor zorgen dat de sector sneller kan evolueren”, zegt Johanna Ljunggren, Sustainability Manager bij Kinnarps.
De nieuw ontwikkelde tool beoordeelt volgens Kinnarps de totale impact van een product door punten te geven in zes domeinen: grondstoffen en hulpbronnen, pure materialen, hergebruik, klimaat, sociale verantwoordelijkheid en ergonomie. Elk domein krijgt een score tussen 1 en 3 en de totale score binnen een categorie bepaalt het uiteindelijke resultaat. “Hierdoor zien we in welke categorie het product goed scoort, maar ook waar het resultaat minder is.”
“We vonden dat de interieurindustrie nood had aan een tool om een totaalbeeld te krijgen van het werk rond duurzaamheid. Daarom hebben we de Better Effect Index ontwikkeld. We zien de index evolueren tot een gids bij de selectie van duurzaam meubilair. We geloven dat transparantie de juiste strategie is voor de toekomst”, zegt Ljunggren.

Duurzaamheid was altijd al van groot belang voor Kinnarps en de Index is volgens het bedrijf een natuurlijke ontwikkeling van The Better Effect, het duurzaamheidsconcept van het familiebedrijf.

Naast producten van Kinnarps, zijn er in de nieuwe tool ook reeds producten van Materia, MartinStoll, Drabert, NC Nordic Care en Skandiform opgenomen. “Hopelijk beslissen alle producten van meubilair om de Better Effect Index te gebruiken”, besluit de woordvoerder.