‘Stijgende trend kantoren zet door’

De economie zit in de lift. En ook de stijgende trend op het gebied van kantoren zet door. Dat blijkt uit de veertiende NFC Index Kantoren die recentelijk gepubliceerd werd. De kosten per vierkante meter stegen in 2016 met 1,8 procent naar 461 euro. Ook de geboden serviceniveaus voor Gebouw en Infrastructuur en voor Mens en Organisatie laten in 2016 een stijging zien.

NFC Index publiceert jaarlijks de facilitaire kosten conform de Europese norm EN 15221. Vanaf 2016 hanteert NFC Index voor haar Index Kantoren de ratio kosten per vierkante meter vvo. Om organisaties in staat te stellen de werkplekkosten te berekenen, blijft zij inzicht geven in de vierkante meters per (arbo)werkplek.

“De kosten voor het gebouw dalen”, aldus een woordvoerder. “In grote delen van het land is nog steeds sprake van een huurdersmarkt. Daarnaast wordt er duidelijk weer structureel geïnvesteerd in het onderhoud van eigendomspanden, het inbouwpakket en het meubilair. Ook de schoonmaakkosten stijgen. De kosten voor Mens en Organisatie laten dit jaar een grote stijging zien. Deze wordt met name veroorzaakt door de kosten van Document Management (post/pakketten en archief). De mediane kosten voor ICT zijn in 2016 licht gedaald. De trend stabiliseert zich. Oorzaak is onder andere de vercloudisering van de werkplek (hardware wordt software). De kosten voor Strategisch, Tactisch Facility Management en Horizontale (centrale) functies stijgen dit jaar sterk met name door de kosten voor management en servicedesk.”

De NFX Index over 2016 werd op 13 juni gepresenteerd . Enkele kerncijfers uit het document:
De kosten per vierkante meter bedroegen 461 euro per vierkante meter vvo per jaar, exclusief btw.
In 2016 stegen de facilitaire kosten met 1,8 procent ten opzichte van die in 2015.
In 2016 bleef het vloeroppervlak per werkplek gelijk aan 19,8 vierkante meter vvo.
Het aantal werkplekken per fte daalt met 3 procent van 0,97 naar 0,94 werkplek per fte.

NFC Index publiceert sinds 6 jaar, in de maand september, ook de index voor onderwijsgebouwen.

www.nfcindex.nl