Licht sleept dj’s door zware week

Het is alweer twee maanden geleden dat Breda een week lang op z’n kop stond. In de week voor kerst maakten de twee 3FM dj’s Domien Verschuuren en Frank van der Lende 24 uur per dag live radio en waren zij continu te volgen op TV, internet en social media. Alles om aandacht te vragen voor de stille ramp die longontsteking heet. Ze doorstonden de zware week onder meer dankzij een slimme lichttherapiemethode.

Health coach en licht-expert Toine Schoutens begeleidde Domien en Frank voor en tijdens het evenement. Voor het eerst in de geschiedenis van 3FM Serious Request zaten er geen drie, maar twee dj’s in het Glazen Huis. Een extra uitdaging, zowel fysiek als mentaal. “Ik heb een programma uitgestippeld om de mannen zo goed als mogelijk door deze zware week te loodsen”, aldus Schoutens. “We hebben ingezet op dieetmaatregelen, een strak slaap/waak ritme en een lichaam dat zo fit mogelijk aan de poging begint.”

Voorafgaand aan 3FM Serious Request ondergingen de dj’s een medische check, uitgevoerd door medisch sportgezondheidscentrum TopSupport te Eindhoven. “Een sportmedisch onderzoek meet hoe het lichaam er voor staat. Zijn er geen gezondheidsrisico’s, zoals overgewicht, een hoge bloeddruk en/of hartritme of geleidingsstoornissen? Is de belasting die zo’n evenement met zich meebrengt niet hoger dan iemands fysieke belastbaarheid op dat moment? Hoe kun je eventueel de fysieke belastbaarheid verhogen als dat nodig is? Allemaal vragen die in een dergelijk onderzoek aan bod komen”, vertelt inspanningsfysioloog Nicole Verbaarschot. “Ik denk dat de dj’s een goed beeld hebben gekregen hoe het met hun gezondheid en conditie/belastingsprofiel gesteld was. Hopelijk hebben de adviezen die wij ze hebben meegegeven hen geholpen de week goed en verantwoord door te komen”, glimlacht Nicole.

Toine Schoutens benadrukt dat het succesvolle doorstaan van de zware week onder meer gelukt is door een strak slaap/waak ritme. Hierbij speelde een speciale ‘lichtbril’ een doorslaggevende rol. De speciale lichttherapiebril verschoof hun slaap-waakritmes onderling met 6 uur. Zo konden de DJ’s op hun best presteren in hun eigen dienst. Blauw licht voor meer energie door stimulatie van de zogenaamde ‘cortisol awakening response’ en het onderdrukken van de aanmaak van het ‘nachthormoon’ melatonine. En dezelfde bril met het licht uit maar met rode glazen die al het omgevingslicht tegenhoudt om moe te worden en het lijf te stimuleren om melatonine aan te maken.

“We hadden al ervaring opgedaan met de bril bij de sporters die deelnamen aan de Olympische Spelen 2016″, aldus Schoutens. “Nu konden we die kennis toepassen tijdens Serious Request. Maar ik zie ook zeker mogelijkheden voor het toepassen van deze techniek in de dagelijkse praktijk. Wat denk je van mensen die in ploegen- en nachtdienst werken? We hebben echt ervaren hoe blauw licht zorgt voor activatie in de ochtend en rode glazen om sneller de slaap te pakken.”

3FM Serious Request 2016 was volgens Schoutens een enorme inspiratiebron voor innovaties op het gebied van vitaliteit en lifestyle. “Het mooie is dat ik, maar ook partijen als TopSupport, de kennis en ervaring die we met de begeleiding van de dj’s opdoen, kunnen toepassen in gezondheidsdiensten, -adviezen en -producten voor een groter publiek. Vergelijk het met de Formule 1. De ontwikkelingen in deze topsportwereld, komen uiteindelijk ook in ‘gewone’ personenauto’s en daarmee in het dagelijkse leven terecht.” Zo werkt de energie die 3FM Serious Request elk jaar weer losmaakt nog lang door.

www.fluxplus.com