BNA-verkiezing van start

Vanaf vandaag kunnen architecten – ook niet BNA-leden – via Gebouwvanhetjaar.nl hun in 2016 gerealiseerde gebouw inzenden. ‘s Lands belangrijkste jaarlijkse architectuurprijs heeft dit jaar Hans Wijers als juryvoorzitter. “Inzenden kan tot 3 maart”, aldus de BNA. “Op 19 mei maken we de jury- en publiekswinnaars bekend.”

De BNA wil als branchevereniging met Beste Gebouw van het Jaar benadrukken dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Daarom de keuze voor het Beste Gebouw. Ongeacht vorm, omvang, budget of locatie van een gebouw moet de prestatie van betrokkenen excellent en evident zijn: dit is het beste wat de architectuur voor opdrachtgever en samenleving heeft opgeleverd in het afgelopen jaar.

“Het draait om excellentie in brede zin: dus naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het is dus meer dan mooi of goed; en vooral ‘integraal’ goed.”

De twaalfde editie verwelkomt zes deskundige juryleden. Hans Wijers is juryvoorzitter. Hij wordt bijgestaan door Anne van der Zwaag, Harry Abels, Ellen van der Wal, Edwin Oostmeijer, Tim van der Grinten en Kirsten Hannema.

Hans Wijers: “Huizen, kantoren, publieke gebouwen, ze dragen allemaal in grote mate bij aan onze kwaliteit van leven en werken. De architectuur van deze gebouwen is daarom voor iedereen belangrijk. Ik kijk uit naar de jureringstour langs de ingezonden gebouwen om zo te ontdekken wat de stand van zaken in de architectuur is.”

BNA-directeur Fred Schoorl is enorm benieuwd naar de oogst aan gebouwen uit 2016. “Behalve kwaliteit is de maatschappelijke relevantie van duurzame oplossingen en technologische vernieuwing steeds belangrijker. Met Hans Wijers als voorzitter zal dat zeker aan de orde komen. Van inspirerend tot enerverend voor het vak en de gebruikers.”

www.gebouwvanhetjaar.nl