Zowel werkzoekenden als werkgevers merken de kloof tussen de opleiding van werkzoekenden en de praktijk op. 40 procent van de werkzoekenden onderkent dit probleem, terwijl 44 procent van de werkgevers het hier mee eens is. Deze gegevens blijken uit het jaarlijkse kandidatenonderzoek en de MKB marktmonitor van Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction onder 1.161 werkzoekenden en 2.142 MKB’ers.
Loes Dingemans, algemeen directeur Unique: “De discussie over de kloof tussen de arbeidsmarkt en opleidingen is één die al jaren voortduurt. Ondanks vele initiatieven vanuit de overheid, het onderwijs en ondernemend Nederland, lijkt de kloof niet veel kleiner te worden. Potentieel werkzoekenden doen er daarom goed aan hun blikveld tijdens de studie al te verbreden. Denk hierbij aan een bijbaan, bestuurscommissie of het volgen van extra vakken. Door dergelijke activiteiten houdt de werkzoekende nog enigszins grip op het effect dat een dergelijke kloof kan hebben. Er is immers niets vervelender dan verwachtingen, die niet stroken met de werkelijkheid. Dat geldt zowel voor de werknemer, als voor de werkgever.”
Het kandidatenonderzoek, gehouden in mei 2015 onder 1.161 respondenten geeft de resultaten weer van een kwantitatief, online onderzoek van Unique Nederland in samenwerking met Motivaction. De respondenten van het onderzoek bestaan uit recent werklozen en latent/potentieel werkzoekenden onder de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 18 tot 60 jaar.
Het onderzoek van Unique en Motivaction richt zich op bedrijven met maximaal vijfhonderd medewerkers. Unique en Motivaction zijn nagegaan wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn op het gebied van omzet, personeel en duurzame inzetbaarheid. Tussen maart en mei van 2015 namen medewerkers van Unique en Technicum persoonlijke of digitale interviews af bij 2.142 ondernemers.