Philips wijst op halogeenverbod

Per 1 september 2016 is het verkopen van GU10-halogeenspots in de EU verboden. Naar aanleiding van het aanstaande verbod voerde lichtfabrikant Philips een onderzoek uit. Uitkomst: het verbod is vrijwel onbekend in de markt.

Philips Lighting maakt vandaag de onderzoeksresultaten bekend die laten zien dat het verbod van de Europese Unie op GU10 halogeenspots, dat op 1 september 2016 ingaat, in grote mate onbekend is bij de bevolking. De EU-wetgeving werd ingegeven om het elektriciteitsverbruik en de CO2-uitstoot teverminderen. Het onderzoek werd in juni door ResearchNow uitgevoerd onder 5.015 volwassenen in Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en België.

Natuurlijk is er als gevolg van het aanstaande verbod behoefte aan waardige vervangende producten. Philips Lighting ontwikkelde hiertoe de in glas uitgevoerde LED-Spot. “Dit zijn LED-lampen die precies hetzelfde licht geven als een halogeenlamp”, meldt Philips.

LED-technologie heeft de afgelopen 10 jaar enorme vorderingen op kwaliteitsgebied gemaakt. De WarmGlow-technologie in de nieuwe LED-spots van Philips Lighting dimt volgens de fabrikant naar dezelfde warme kleur als een halogeenlamp, maar is tot 90 procent energie-efficiënter. “Deze techniek is uniek”, zegt Mahesh Iyer, manager van de LED-businessgroep van Philips Lighting. Het gebruik van de WarmGlow-technologie zorgt ervoor dat de LED-spot met dezelfde kleur en intensiteit schijnt als halogeenspots. Dit maakt de Philips LED Spot WarmGlow bijzonder in vergelijking met andere mogelijkheden op de markt, aangezien andere LED’s geen dimbare warme gloed bieden.”

De opmerking van Philips dat de ‘LED-lampen […] precies hetzelfde licht geven als een halogeenlamp’ suggereren dat ook de kleurweergaveindex (i.e. de mate waarin alle kleuren in het spectrum van de lamp vertegenwoordigd zijn) van de LED-spot een waarde van 100 heeft. Dit zou revolutionair nieuws zijn – vooral voor de retail- en museumwereld – aangezien een dergelijke waarde tot nog toe voor zover bekend door geen enkele LED behaald is. Op dit moment ligt de vraag aangaande de kleurweergaveindex bij Philips. We houden u op de hoogte.

www.philipslighting.nl