‘NPR 1813 is uit de tijd’

De stoelenrichtlijn NPR 1813 is uit de tijd. Dat stelt fysiotherapeut/ergonoom Jan Tissing in een schrijven op zijn LinkedIn-account. “Het huidige meubilair [is], na meer dan 13 jaar NPR, niet meer passend is in deze tijd van tablet en smartphone.”

Volgens Tissing berust de NPR 1813 op foutieve gegevens. “De NPR baseert zich op de Dined van 2004. Al eerder heb ik aangegeven dat deze mijn inziens ver van representatief is voor de Nederlandse bevolking.” En dat blijkt volgens Tissing ook uit een Engels onderzoek uit 2014, waarin naar voren kwam dat de Nederlandse man wereldwijd gemiddeld het langste is. De Dined geeft volgens de fysiotherapeut “een gemiddelde lengte van mannen tussen 20 en 30 welke 2,3 cm langer is dan de nu (2014) gevonden data. Waardoor onze stoelen al jaren hoger moeten zijn dan nodig met o.a. die vermaledijde telescopische gasveren en diepere zittingen.”

“Voor vrouwen is nu gevonden 169 cm (2014) waar de NPR sinds 2004 uitgaat van 168,7. Deze lengten lijken wel te kloppen. Echter in het Engelse onderzoek zit slechts de 18 jarige. En niet de inmiddels in grote getalen participerende vrouwelijke bevolking (al dan niet van allochtone afkomst) tussen 18 en 66 welke vrijwel zonder uitzondering de 169 cm niet halen.”

“Op mijns inziens onjuiste gegevens worden er dus stoelen gemaakt en gekocht met onnodig grote instel bereiken van zithoogte, zitdiepte en armlegger hoogte, diepte”, stelt Tissing. “Leuk voor de pseudoergonomisch adviseur die standaard verwijzen naar de NPR 1813 (en een leverancier waar het product te koop is). Niet leuk voor vele echte deskundigen, inkopers en facility managers. Deze laatste zitten met een enorm aantal stoelen welke met name voor de wat kleinere (allochtone) dames niet lijken te passen en waarvoor afwijkende stoelen gekocht moeten worden. Ook niet leuk voor deze groep gebruikers die vaak maanden / jaren moeten vechten voor een stoel welke geen klachten geeft.”

https://www.linkedin.com/in/jan-tissing-898568?trk=pulse-det-athr_prof-art_hdr