‘Betere akoestiek vermindert stress’

Een betere akoestiek in een open kantoor verminder de stress bij kantoorwerkers. Dat is de uitkomst van een Zweeds onderzoek, geïnitieerd door Ecophon en het Stress Research Institute in Stockholm.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een goede akoestiek tot 15 procent minder stress oplevert. “Een gezonde geluidsomgeving verbetert de arbeidseffectiviteit significant”aldus Ecophon over de uitkomsten.”30 procent minder verstoringen in het algemeen, 29 procent minder verstoring op korte afstand, 22 procent minder verstoringen op lange afstand, en15 procent minder stress.”

Het onderzoek werd uitgevoerd op twee verdiepingen van het gemeentehuis van Sundbyberg vlakbij Stockholm. De etages waren virtueel identiek met dezelfde indeling, inrichting en hetzelfde aantal werkstations met mensen die gelijke taken uitvoeren. Het plafond bestond uit geluidsabsorberende panelen met Articulatieklasse 190. In totaal hebben 151 werknemers deelgenomen aan het onderzoek.

www.ecophon.nl