Broeinest en Materia gaan samenwerken

‘Materialenplatform’ Materia en ontmoetings- en samenwerkingsplek Broeinest gaan een structurele samenwerking aan. Dit hebben zij tijdens Material Xperience in Ahoy Rotterdam bekend gemaakt. Vanaf eind januari gaat Materia permanent exposeren in de Broeinest-vestiging in Eindhoven.

De wisselende tentoonstelling van honderd bijzondere materialen moet creatieven continu blijven inspireren. De samenwerking wordt dit jaar verder uitgerold in de nog te openen Broeinestvestigingen in Rotterdam en Amsterdam.

Jeroen van Oostveen, directeur Materia: “De doelstelling van Materia is om innovatieve materialen onder de aandacht te brengen van creatieven; materialen waarmee de wereld mooier, beter en duurzamer wordt. De samenwerking met Broeinest zorgt ervoor dat wij nu ook een permanente plaats hebben waar wij onze materialen kunnen tonen. Naast de wisselende expositie organiseren we ook vier keer per jaar het Materia Café in Broeinest. Met deze vrij toegankelijke themalezingen van Els Zijlstra proberen wij onze achterban nog beter te faciliteren door een inhoudelijk sterk en interessant programma neer te zetten.”

Bart Dekkers, initiatiefnemer Broeinest en directeur van Baars & Bloemhoff: “De onafhankelijke materialen-expositie van Materia in combinatie met de inspirerende omgeving van Broeinest zorgt ervoor dat onze bezoekers telkens weer verrast worden en daardoor graag in Broeinest komen werken. Bijkomend voordeel is dat het samenvoegen van de twee organisaties leidt tot een fysiek kenniscentrum op het gebied van materialen. De samenwerking met Materia start in Strijp-S in Eindhoven en zal worden uitgerold in onze nog te openen vestigingen in Rotterdam en Amsterdam.”

De wisselende Materiatentoonstellingen in Broeinest hebben elke keer een thema. Van januari tot april is het thema: Biobased materials. Deze grondstoffen van de toekomst hebben een lage CO2-footprint, kosten weinig energie, leveren geen vervuiling maar leveren juist na gebruik voedsel of grondstoffen en ze zijn afkomstig van levende organismen, zowel van plantaardige als dierlijke. Bioplastics, composteerbare materialen, schimmels en algen als nieuwe grondstof, restafval als koffie en notendoppen of de chitine van de garnalenschildjes, nieuw materiaal als wol, leder, hennep en brandnetels; de biobased bron van grondstoffen is onuitputtelijk. Er is genoeg te gebruiken uit de land- en bosbouw, als rest materiaal, en kan daardoor ook economisch interessant zijn. Later in het jaar volgen nog de thema’s ‘Smart Texiles’, ‘Lovely Light’ en ‘Luxurious’.

www.broeinest.nl