‘Beste jaar ooit voor Palmberg’

De Duitse kantoormeubelfabrikant Palmberg bestaat 25 jaar. Naar nu blijkt is het jubileumjaar 2015 wel bijzonder positief verlopen. Volgens een woordvoerder van Palmberg is het het succesvolste jaar in de geschiedenis van de fabrikant.

“Palmberg heeft in 2015 de omzet ten opzichte van het topjaar 2014 zien groeien met 9 procent tot een recordomzet van 83,4 miljoen euro af fabriek.”
Palmberg is gevestigd in het Duitse Schönberg, gelegen in één van de deelstaten die tot 1990 tot de DDR behoorden. “25 Jaar geleden, direct na het openstellen van de grenzen, heerste er een optimistische stemming in de nieuwe deelstaten.
Na de politieke verandering en langdurige onderhandelingen kwam de toezegging dat per 1 september 1990 Palmberg Möbels, dat tot dan toe 100 procent in de handen van Treuhand was, uit het Schweriner Möbelwerk ontbonden werd. Aan het begin van 1991 werd toen, onder leiding van de afgestudeerde ingenieur Uwe Blaumann, tegenwoordig directeur van Palmberg Büroeinrichtungen + Service GmbH, de toekomst met de productie van kantoormeubilair geïntroduceerd. In datzelfde jaar werd ook begonnen met de verkooponderhandelingen met Treuhand, die op 1 september 1991 tot privatisering leidde.”

Overigens gaat de geschiedenis in feite nog veel verder terug. Reeds in 1922 laat een zekere Hans Bockwoldt aan de Palmberg de eerste meubelfabriek bouwen. In die dagen werden er voornamelijk gefineerde meubels voor de woonkamer geproduceerd. In 1951 volgde dan de onteigening door de staat van de meubelfabriek en in de jaren ’70 verschoof het zwaartepunt van de productie naar de vervaardiging van slaapkamermeubilair.

Tegenwoordig hoort Palmberg tot één van de belangrijkste bedrijven van de Duitse kantoormeubelindustrie en produceert het succesvol hoogwaardig kantoormeubilair voor de Europese markt. “Op 25.000 vierkante meter productie-oppervlakte worden acht werkpleksystemen, drie omvangrijke kastenprogramma’s en talrijke speciale uitvoeringen geproduceerd. Daarbij worden per dag ongeveer zevenhonderd tafels, driehonderd ladeblokken, achthonderd kasten en drie receptiesystemen in één van Europa’s modernste kantoormeubilairfabrieken gemaakt. Elke dag verlaten tot 21 eigen vrachtwagens de locatie in Schönberg en leveren in heel Duitsland, evenals in de aangrenzende buurlanden Nederland, België, Luxemburg en Zwitserland, hoogwaardige kwaliteitsproducten voor de moderne kantoorwereld.”

Bij de officiële ceremonie ’25 Jaar Palmberg Büroeinrichtungen + Service GmbH’ op dinsdag 1 september 2015 blikte Uwe Blaumann, directeur van Palmberg, na de opening van de minister-president van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern Erwin Sellering, de minister van Wetenschap, Bouw en Toerisme van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern Harry Glawe, de afgevaardigde van de landraad van de gemeente NordwestMecklenburg Kerstin Weiss, en de burgemeester van de stad Schönberg, Lutz Götze, terug op de ontwikkeling van Palmberg in de laatste 25 jaar en wierp hij tegelijkertijd een blik op de toekomst.

“Onze blik van vandaag is reeds op de toekomst gericht. In de afgelopen 25 jaar hebben we zeer veel bereikt en we zijn in de laatste jaren zeer sterk gegroeid. We willen deze succesvolle ontwikkeling ook in de komende jaren vasthouden en ons verder als innovatief bedrijf presenteren. Dankzij onze uitstekende concurrentiepositie, onze goede producttechnologie en de expertise van onze medewerkers, zijn wij uitstekend op de uitdagingen in de toekomst voorbereid.” aldus Uwe Blaumann.

www.palmberg.nl