IVC investeert fors in vinyl

In 2016 zal IVC fors investeren in Europa en in Noord-Amerika met de bedoeling zijn wereldwijde productiecapaciteit van ‘luxury vinyl tiles’ (LVT) te verdubbelen, maar ook om nieuwe producten toe te voegen en de positie van het bedrijf binnen deze belangrijke productcategorie te versterken.

Door de overname van IVC in 2015, plaatste Mohawk zich op de voorgrond binnen het segment van vinylvloeren. De overname voegde toonaangevende productiemogelijkheden toe aan de Mohawk-groep, zowel voor vinyl op rollen als voor modulaire luxe vinylvloeren (LVT), in Noord-Amerika en Europa, met onder andere een van ’s werelds grootste, meest efficiënte LVT-productielijnen in Dalton, in de Amerikaanse staat Georgia. In 2016 wil Mohawk via IVC opnieuw op beide continenten investeren om zowel de capaciteit van flexibele als van harde (WPC) LVT-producten op te drijven.

“We zijn ons snel aan het opwerken tot wereldleider binnen het snelst groeiende segment voor vloerbekleding”, liet Jan Vergote, CEO van IVC Group optekenen. “We bouwen verder op de voordelen die de overname van IVC ons hebben opgeleverd, en in de komende 2 jaar zullen we aanzienlijk investeren om onze capaciteit op te trekken zodat we de verhoogde vraag naar onze LVT-producten kunnen blijven bijhouden.”

Om aan de toegenomen vraag van de consument naar LVT te beantwoorden, investeert IVC in twee hoogtechnologische LVT-fabrieken. Met de ene fabriek wil het bedrijf zijn leiderspositie op de Europese markt versterken, met de andere wil het de groei op de Noord-Amerikaanse markt bevorderen. Deze nieuwe productie-units brengen unieke mogelijkheden met zich mee en kunnen zowel flexibele als harde (WPC) LVT-producten  produceren voor residentiële en commerciële toepassingen. IVC zal in de loop van 2016 en 2017 ongeveer 200 miljoen dollar investeren in die fabrieken. Verwacht wordt dat men in de tweede helft van 2017 met de productie kan starten.

“Onze huidige LVT-fabrieken in Europa en de VS doen het goed”, zei Jan Vergote, CEO van IVC Group. “Maar we beseffen dat onze klanten van ons als marktleider meer verwachten. We moeten niet alleen innoverend zijn in design en techniek, maar we moeten er ook voor zorgen dat onze klanten niet zonder voorraad vallen, aangezien de vraag naar LVT-producten steeds meer toeneemt.”

“De combinatie van Mohawk en IVC slaat aan, voor beide bedrijven. We produceren prachtige nieuwe LVT-collecties met realistische looks en texturen en een uitzonderlijke duurzaamheid. Consumenten zullen er helemaal weg van zijn. We zijn verheugd over het wereldwijde groeipotentieel voor LVT. Onze leiderspositie in dit segment wordt niet alleen weerspiegeld in de uitzonderlijke nieuwe producten die we dit jaar op de belangrijkste beurzen zullen voorstellen, maar ook in deze forse investering in onze productiecapaciteit”, zegt Vergote. “Met die nieuwe fabrieken kunnen we onze productie opvoeren om aan de vraag te voldoen en de verwachtingen van de klanten blijven overstijgen.”

Mohawk Industries is een wereldspeler in vloerbekleding en ontwerpt producten voor zowel residentiële als commerciële ruimtes. Dankzij zijn verticaal geïntegreerde productie- en distributieproces geniet Mohawk naar eigen zeggen concurrentiëlevoordelen in de productie van tapijt, vloerkleden, keramische tegels, laminaatvloeren, hout, steen en vinyl. De merken van het bedrijf zijn: Mohawk, American Olean, Bigelow, Daltile, Durkan, IVC, Karastan, Lees, Marazzi, Pergo, Quick-Step en Unilin. Het afgelopen decennium heeft Mohawk zichzelf omgevormd van een Amerikaanse tapijtenproducent naar een mondiale producent van vloerbekleding, met vestigingen in Australië, Brazilië, Canada, China, Europa, India, Maleisië, Mexico, Rusland en de Verenigde Staten.