Zelf papier recyclen

Seiko Epson Corporation heeft ‘s werelds eerste compacte kantoorpapiermachine ontwikkeld waarmee van veilig versnipperd oud papier nieuw papier kan worden gemaakt – zonder verbruik van water. Epson is van plan om in 2016 met de productie van “PaperLab” voor commercieel gebruik in Japan te starten, en eventueel op een later tijdstip over te gaan tot verkoop in andere regio’s.

Bedrijven en overheidskantoren die een PaperLab installeren zullen in staat zijn papier van verschillende formaten, diktes en typen te produceren – van kantoorpapier en visitekaartjes, tot gekleurd en geurend papier aan toe. Een PaperLab-prototype zal gedemonstreerd worden op de Epson-stand (locatie: 4-002) tijdens Eco-Products 2015, een milieubeurs die plaatsvindt op de Tokyo Big Sight (Tokyo International Exhibition Center) van 10 tot 12 december 2015.

De voortdurende aantrekkingskracht van papier schuilt in de eenvoud van papier als communicatiemiddel. Uit recent onderzoek, uitgevoerd door Epson in Europa, blijkt dat 77 procent van de werknemers in Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk printers als een onmisbaar hulpmiddel ziet bij het effectief uitvoeren van hun werkzaamheden, en dat 49 procent stelt dat niet kunnen printen significanteimpact op hun productiviteit zou hebben. Informatie op draagbaar en handzaam papier is eenvoudig te lezen, te verwerken en te onthouden. Verder stelde 61 procent van de respondenten te vinden dat “de kans op fouten groter is bij het aanpassen van een digitaal document, dan bij een geprint exemplaar”, en print 88 procent van de ondervraagden gemiddeld 21 stukken per dag, wat neerkomt op gemiddeld 83 pagina’s per persoon.

Aan de andere kant wordt dit essentiële hulpmiddel gemaakt uit beperkte bronnen. Als een ‘leidend bedrijf in de printwereld’, is Epson nauw betrokken bij het papier dat in zijn printers wordt gebruikt. Het bedrijf heeft zich daarom toegelegd op de ontwikkeling van technologie die de papiercyclus zal veranderen. Met PaperLab wil Epson papier nieuwe waarde creëren en recycling stimuleren.

www.epson.nl