‘Kantoorkosten dalen flink’

De gemiddelde kantoorkosten in Europa bedragen 8.443 euro per FTE per jaar. Dat blijkt uit de Occupiers Cost Index 2015. De index is gebaseerd op data afkomstig van 3.500 gebouwen, meer dan 32 miljoen vierkante meter en ruim 1,7 miljoen Full Time Equivalents (FTE) en is ontwikkeld door Colliers International Corporate Solutions. De grootste daling (10 procent) vond plaats in Nederland.

In ons land waren de kosten voor zowel personeel en organisatie als de facilitaire kosten dit jaar aanzienlijk lager (8.857 euro) dan vorig jaar. Nederland wordt op de voet gevolgd door Denemarken, waar voornamelijk dankzij lagere huurprijzen een sterke kostendaling plaatsvond.
Aantrekkende huurprijzen hebben in Frankrijk, Portugal en Ierland juist gezorgd voor hogere kosten dan in het voorgaande jaar. Ook Turkije liet als gevolg van stijgende servicekosten hogere kosten zien. Zwitserland is aanvoerder van de top drie duurste kantoorlanden van Europa met Noorwegen en Zweden als runners up. Aan de andere kant van het spectrum waren Bulgarije, Hongarije en Slowakije de landen met de laagste jaarlijkse kantoorkosten per FTE.

De cijfers zijn afkomstig van de Europese Occupiers Cost Index (OCI) 2015. Dit is de index van de kantoorkosten per FTE voor de belangrijkste Europese landen op basis van de nieuwe Europese Facilitaire norm EN 15221. De Occupiers Cost Index geeft inzicht in de internationale kostenverhoudingen van kantoren voor de Europese markt en wordt jaarlijks gepubliceerd. Niet alleen de vastgoedkosten zijn vergeleken, maar ook de integrale kosten om een FTE te laten werken: de kosten van gebouwen, facilitaire ondersteuning en ICT. De OCI maakt een pan-Europese benchmark van facilitaire kosten mogelijk en kan multinationals ondersteunen in het maken van vestigingsbeslissingen.

www.colliers.com