Beleving van de werkomgeving geen soft item

Beleving van de werkomgeving is alles behalve een ‘soft’ item. Dat is de mening van de docenten van het Center for People and Buildings, die een eendaagse cursus ‘Beleving van de werkomgeving’ verzorgen. De cursus wordt aangeboden door Office Academy, een opleidingsinstituut dat cursussen, workshops en opleidingen aanbiedt op het gebied van huisvesting en ienterieur.

CfPB-docenten Anca Gosselink en Marion Beijer lichten de rol van de beleving bij het creëren van een goede werkomgeving toe. In deze eendaagse cursus zullen interessante praktijkvoorbeelden de belangrijkste resultaten uit wetenschappelijk onderzoek illustreren. In de ochtend worden de belangrijkste werkomgevingsaspecten besproken die van invloed zijn op de beleving en de productiviteit van medewerkers. ‘s Middags wordt op praktische wijze verder ingegaan op de lessen die geleerd kunnen worden uit 10 jaar onderzoek bij het CfPB.

Deelnemers aan de cursus/workshop ‘Beleving van de werkomgeving’ leren welke belevingsaspecten er zijn en welke rol die (kunnen) spelen bij het werken. Zij kunnen aan het eind van de cursus een gefundeerd oordeel vellen over de effecten die bijvoorbeeld geluid, klimaat en de indeling hebben op de tevredenheid van medewerkers. De opgedane kennis kan direct op de eigen situatie toegepast worden.

Cursisten worden bewust gemaakt van de invloed die – ‘minder harde’ – aspecten in een (kantoor)omgeving hebben op medewerkers. Hebben deze minder harde factoren net zoveel invloed op de beleving van medewerkers als ‘harde’ factoren? En hebben deze factoren invloed op de productiviteit? Hoe belangrijk zijn geluid, klimaat en de sfeer en uitstraling voor de beleving? Deze dag gaat in op de samenhang tussen beleving en productiviteit, herkennen van problemen in de huidige werkomgeving en mogelijke oplossingen. Gekeken wordt naar verschillen in kantoorconcepten: is de beleving anders als je een vaste of een flexibele werkplek hebt? En is dit alles slechts een vermoeden en een beetje ‘trendy’ of is er ook gefundeerd onderzoek naar gedaan? Kortom: wat betekent een afgewogen geheel van belevingselementen en hoe kan een organisatie deze inzetten?

Tijdens de cursus passeert een brede reeks belevingsaspecten de revue, die elk op hun waarde worden beoordeeld. Een groot aantal voorbeelden en toepassingsresultaten wordt behandeld. Dat vooraanstaande organisaties zich bezighouden met ‘beleving’ op kantoren geeft aan dat dit geen stof is voor ‘zwevers’, maar bedoeld is voor cursisten die een goede mix van belevingsfactoren binnen hun organisatie op waarde weten te schatten.

De cursus/workshop is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de inrichting van kantoren of kantoorhoudende organisaties en geïnformeerd wil worden over de rol die ‘beleving’ speelt bij het creëren van een omgeving die de productiviteit en kwaliteit helpt te bevorderen.
‘Beleving van de werkomgeving’ wordt verschillende keren per jaar als eendaagse cursus aangeboden. Daarnaast is het onderwerp ook in sterke mate aanwezig in de meerdaagse opleidingen van Office Academy (de Basiscursus Inrichtingskunde, de Hogere Opleiding Huisvestingskunde en de ervaringsopleiding ‘Marco Polo’).

‘Beleving van de werkomgeving’ wordt telkens gegeven op een spraakmakende locatie.

De cursus wordt gegeven door docenten van het Center for People and Buildings (CfPB).
De eerstvolgende cursusdatum is dinsdag 27 oktober 2015.

www.officeacademy.nl

Update: 1-1-2019: de eendaagse cursus ‘Beleving van de werkomgeving’ heet sinds kort ‘Interieur & Beleving’. Docent is Kitty de Groot.