Lichttherapie hulpmiddel voor nierpatiënten?

Patiënten met ernstig nierfalen hebben vaak een verstoord dag-nachtritme. ‘s Nachts hebben ze moeite met slapen en overdag zijn ze juist heel slaperig. Langdurige verstoring van dit proces kan leiden tot chronische gezondheidsklachten, zoals overgewicht, diabetes en hypertensie. GGZ-ziekenhuisapotheker Marije Russcher heeft de dag- en nachtritmes in bloedcellen van nierpatiënten onderzocht en ontdekte dat de biologische klok in deze cellen niet goed werkt. Russcher promoveerde op 2 juni bij VUmc.

Russcher onderzocht een drietal mogelijkheden ter verbetering van de biologische klok bij nierpatiënten. Twee ervan bleken bleken niet of alleen op korte termijn te helpen. Lichttherapie, de derde onderzochte mogelijkheid, kan volgens Russcher mogelijk helpen. Licht heeft namelijk een sterke invloed op de biologische klok. ‘Patiënten die aan het einde van de middag lichttherapie kregen, vallen ‘s avonds mogelijk eerder in slaap. Als we dit in groter onderzoek kunnen bevestigen, zou dit het gevoel van slapeloosheid kunnen verminderen’.

Lees hier het hele artikel:
http://www.niernieuws.nl/?id=7651&cat=9