Museum MORE van Hans van Heeswijk

Foto: Luuk Kramer

Realisme-museum MORE in Gorssel opent binnenkort zijn deuren voor het publiek. De uitbreiding van het voormalige Gemeentehuis is een ontwerp van Hans van Heeswijk architecten.

De initiatiefnemer van Museum MORE, Hans Melchers, besloot in 2012 dat de collectie Nederlands Realisme die hij had verworven uit het faillissement van DS Art. in de Achterhoek moest worden tentoongesteld. Al snel viel zijn oog gevallen op het voormalige gemeentehuis van Gorssel. Hans van Heeswijk architecten, bekend van de Hermitage Amsterdam en de uitbreiding van het Mauritshuis, heeft vervolgens de paviljoenachtige aanbouw van zeven grote tentoonstellingszalen ontworpen.

Het museum is gebouwd bij het voormalige gemeentehuis van Gorssel, dat na een gemeentelijke fusie met Lochem beschikbaar was voor andere doeleinden. Het monumentale deel van het uit 1914 daterende gebouw is intact gebleven en krijgt als nieuwe functie museumcaf├ę en evenementenzaal. De paviljoenachtige nieuwbouw van het museum heeft twee verdiepingen en zeven museumzalen met strategische doorkijkjes naar de parkachtige omgeving. Naast het tentoonstellen van delen uit de vaste collectie, biedt het gebouw ook ruimte aan wisselende exposities, kantoren en een restauratieatelier.

Het museum heeft een uitnodigende uitstraling, heldere indeling, verrassende ruimtelijkheid en het voor Van Heeswijk kenmerkende gebruik van duurzame natuurlijke materialen. Het museum gaat op 2 juni open.

www.heeswijk.nl