Trendrapport van Forbo

Forbo Flooring heeft deze maand zijn nieuwe internationale trendrapport ‘Make it incredible’ gepresenteerd, waaraan onder andere werd meegewerkt door textielontwerper Samira Boon, duurzaamheid visionair Thomas Rau en DUS architecten. Het rapport beschrijft lange termijn tendensen in vier thema’s, te weten New business, scripting diversity; Health, the new wealth; Innovation, doing instead of thinking en Sustainability, connecting responsibilities.

De beschreven trends gaan een stempel drukken op het interieur en helpen Forbo bij het ontwikkelen en ontwerpen van nieuwe vloeren zoals de net geïntroduceerde Marmoleum Modular collectie.

Marijke Griffioen, designer en trendonderzoeker bij Forbo, over het New Business trend thema: “Bedrijven ontwikkelen zich van exclusief en eenduidig naar breed en verbonden. Het strikte onderscheid tussen grote en kleine bedrijven vervaagt. Gemeenschappelijke waarden dienen als uitgangspunt voor nieuwe samenwerkingsverbanden en bieden een verrassende diversiteit aan scenario’s. De invloed van de eigenzinnige flexibele start-up groeit en de consument verenigt zich in collectieve privé initiatieven en wordt zo opdrachtgever.”

De tweede trend – Innovation, doing instead of thinking – beschrijft volgens Forbo een veeleisende consument, die niet meer in slogans gelooft, maar veel meer in wat zijn buurman of buurvrouw zegt. “Mensen willen transparantie en snel bediend worden en de producent/ontwerper moet en gaat hier in mee. Lange ontwikkeltrajecten worden vervangen door innovatieve hands-on en design by doing methoden waarbij de gebruiker steeds meer betrokken wordt in het proces.”


Trend twee: Innovation, doing instead of thinking. De mobiele vergaderplek  van Studio Raaaf op het vroegere Navo-vliegveld Soesterberg genaamd Secret Operation

Trend drie – Health, the new wealth – beschrijft de extreme aandacht voor persoonlijk welzijn, ontwikkeling en gezondheid. “Dat levert onder andere een eigenmachtige patiënt die zichzelf diagnosticeert. In combinatie met de krimpende budgeten in de zorg wordt deze nieuwe mentaliteit een katalysator voor verandering. Gezondheid is ook steeds belangrijker in de werkomgeving waar de balans tussen ontspanning, privé en werk opnieuw wordt gedefinieerd.”

Over Sustainability meldt het trendrapport dappere en persoonlijke keuzes en onderstreept hier ook de kracht van de actie. “In de gebouwde omgeving zien we tijdloze gebouwen gemaakt van hoogwaardige materialen als een duurzame oplossing. Of het beschrijven van gebouwen als materialen depots waarbij de bouwmaterialen eigendom blijven van de producent. Maar duurzaamheid kan ook betekenen het maken van gebouwen als dynamische modules. Gebouwen die relatief eenvoudig aan te passen zijn en zo kunnen inspelen op de snel wijzigende vraag van de gebruikers.”

www.forbo.nl